One and Only Stanley Jordan

One and Only Stanley Jordan
Peter Motyčka

Snáď sa medzi čitateľmi nájde pamätník koncertu amerického gitaristu Stanleyho Jordana na Bratislavských jazzových dňoch 1990. Všetkým prítomným vtedy vyrazila dych nielen jeho šialená obojručná tappingová technika, ale aj neskutočná muzikalita a komunikácia s kontrabasistom Charnettom Moffetom (ten žiaľ v apríli 2022 podľahol ako 54-ročný infarktu) a bubeníkom Kenwoodom Dennardom. My, neskôr narodení, sme si atmosféru výnimočného koncertu vychutnali aspoň prostredníctvom televízneho záznamu, ale v pondelok 19. augusta máme vďaka bratislavskému Múzeu obchodu a jeho projektu „Rock v múzeu“ šancu na reparát.

 

Rodákovi z amerického Chicaga dnes ťahá na šesťdesiatpäť, ale vďaka svojej neuveriteľnej obojručnej tappingovej (príklepovej) technike stále patrí ku gitarovým zázrakom. Stanley Jordan začínal ako šesťročný s klavírom a v jedenástich rokoch siahol po gitare. Ako teenager hral v rockových a soulových skupinách, neskôr študoval na Princetonskej univerzite hudobnú teóriu a kompozíciu u renomovaného priekopníka seriálnej hudby Miltona Babbitta a počítačovú hudbu u Paula Lanskeho. Už počas štúdií začal hrávať nielen s rovesníkmi, ale aj legendami ako napríklad so saxofonistom Bennym Carterom alebo trubkárom Dizzym Gillespieom. V roku 1985 podpísal kontrakt s vydavateľstvom Blue Note a doteraz vydal štrnásť albumov: od debutu „Touch Sensitive“ (1982) po komorný „Duets“ (2015) s gitarovým kolegom Kevinom Eubanksom. Svetový úspech mu priniesol hneď „Magic Touch“ (Blue Note 1985) produkovaný Al Di Meolom, ktorý sa dostal na prvú priečku Billboard's Jazz Chart a v rebríčku sa udržal 51 týždňov. Popri autorských skladbách na ňom Jordan siahol po beatlesovke Eleanor Rigby alebo štandardoch Freddie Freeloader, 'Round Midnight či A Child Is Born.

 

 

Záujemcom odporúčam koncertný záznam „Live in New York“ (Blue Note 1998), pretože napriek podnetným štúdiovým nahrávkam preslávili Stanleyho Jordana najmä koncerty. Popri sérii originálne upravených štandardov či autorských skladieb vystupuje v posledných rokoch aj s dvojicou programov „Stanley Plays Jimi“ s hudbou Jimiho Hendrixa a „Stanley Plays The Dead“, venovaným odkazu Grateful Dead. V bratislavskom Múzeu obchodu predstaví budúci pondelok kvarteto s britským basgitaristom Laurencem Cottlem a maďarskou rytmikou – bubeníkom Gáborom Dornyeim a perkusionistom Kornelom Horváthom. Kvarteto odohrá tento rok len dvojicu európskych koncertov, pretože zvyšok roka venuje Jordan najmä vyššie spomínaným tribute programom alebo sólovým vystúpeniam na domovskej americkej pôde. Stanley Jordan sa venuje aj muzikoterapii a vypracoval mnohé príručky pre terapeutov.

 

 

Múzeum obchodu Bratislava si týmto koncertom opäť rozšíri svoju zbierku v „depozitári“ pilierov dejín rockovej a jazzrockovej hudby a gitaristu Stanleyho Jordana si pridá k takým „artefaktom“, ako Iron Butterfly, Carl Palmer, James Blood Ulmer, Maggie Bell, Pete Brown, Cactus, Carmine Appice, Leo Lyons, Chris Farlowe, Soft Machine, Jan Akkerman, John Steel z The Animals, Atomic Rooster, Corky Laing so skupiny Mountain, Clive Bunker z Jethro Tull, či Gerry McAvoy a Brendan O´Neill z kapely Roryho Gallaghera. Zároveň sa jedná o jeden z najprestížnejších koncertov v celej, takmer šestnásťročnej histórii projektu „Rock v múzeu“ Múzea obchodu Bratislava. Koncert Stanley Jordan Quartet v pondelok 19. augusta je pokračovaním série koncertov svetového jazzrocku, ktorý začal vystúpením izraelského gitaristu Oza Noya a bude v septembri pokračovať triom Jeffa Berlina a koncertom výnimočnej čilskej basgitaristky Frescie „Fresha“ Belmar. Zaujímavosťou je, že na oboch jesenných koncertoch bude za bicími nástrojmi kraľovať majster Dennis Chambers. Program budúcich koncertov si môžete pozrieť napríklad tu. Jazzové lukulské hody v bratislavskom Múzeu obchodu!

 

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

One and Only Stanley Jordan

 

 

Ďalšie články

Gitaristi Kevin Eubanks a Stanley Jordan vydávajú album duet
Dvaja gitaroví velikáni spojili svoje umelecké sily a nahrali spoločný album s ...
Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!
Pamätám si, ako sa okolo roku 2007 prehnala v mojom virtuálnom okolí vlna Youtube videí Andyho...
Kto bude mladou hviezdou Bratislavských jazzových dní 2025?
Bratislavský klub Jazztikot privíta vo štvrtok 17. októbra v rámci súťaže Pódium mladých talentov...
Slovenský jazz potrebuje nové tváre
Čo majú spoločné dnes už etablovaní hudobníci Alan Bartuš, Peter Korman, Valér Miko, Ľubomír Gašpar...
Lovec snov! Let It Unfold vokalistu Mylesa Sanka
V balíčku recenzných CD som si pred nedávnom otvoril produkt, ktorého autora som vôbec nepoznal....