Kto bude mladou hviezdou Bratislavských jazzových dní 2025?

Kto bude mladou hviezdou Bratislavských jazzových dní 2025?
Peter Motyčka

Bratislavský klub Jazztikot privíta vo štvrtok 17. októbra v rámci súťaže Pódium mladých talentov štvoricu pozoruhodných zoskupení: Andrej Farkaš Quartet, Peter Palaj Quartet, Lenka Gálisová Quartet a Iako Bei. Súťaž, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou festivalu Bratislavské jazzové dni, ponúka mladým kapelám príležitosť predstaviť svoju tvorbu a získať možnosť vystúpiť na hlavnom pódiu jubilejného 50. ročníka Bratislavských jazzových dní 2025. Vstup na koncerty je zadarmo a pokiaľ sa na mieste zapojíte do hlasovania, máte šancu vyhrať lístok na tohtoročné Džezáky.

 

Aktuálny ročník Pódia mladých talentov ponúka vystúpenia štyroch talentovaných kapiel a podporiť ich môžete nielen priamo návštevou podujatia v Jazztikote, ale aj teraz v online hlasovaní na tomto odkaze. O víťazovi tak rozhodne nielen odborná porota, ale aj publikum a vyberať budú spomedzi týchto finalistov:

 

Skupina Iako Bei má za sebou dvojicu albumov „Pursuits in 1ife: Cortex Labyrinthus“ (2018) a „Pursuits in 2ife: Vortex Fragoris“ (2023), posúvajúcich hranice svojho žánru. Od vydania svojho debutu sa etablovali ako výrazná súčasť alternatívnej scény a ich pozoruhodné prepojenie basgitary, bicích nástrojov, klávesových nástrojov a spevu ponúka progresívny rock so zvukom, ktorý sa vymyká bežným šablónam.

 

 

Jazzová formácia Lenka Gálisová Quartet získala niekoľko prestížnych ocenení, vrátane Objavu roka a Ceny za presvedčivý vokálny výkon (Nové tváre slovenského jazzu 2020), ako aj Performance ocenenia Jazz START UP. Ich debutový album „V Znamení Návrat“ (2023) priniesol sériu autorských kompozícií, ako aj citlivé interpretácie jazzových štandardov od ikonických osobností. Kvarteto vedené speváčkou sa opakovane predstavilo na viacerých domácich festivaloch.

 

 

Peter Palaj Quartet kombinujú vo svojom repertoári autorské skladby ako aj jazzové štandardy. Gitarista Peter Palaj je absolventom Janáčkovej akadémie a má na konte dvojicu albumov: „News For Peter“ (2019) a „Second Avenue Stroll“ (2024). Vo svojej tvorbe prepája technickú zručnosť s hlbokou hudobnou emóciou a jeho kapela patrí k etablovaným menám súčasnej jazzovej scény na Slovensku.

 

 

Prejav zoskupenia Andrej Farkaš Quartet osciluje medzi postbopom s množstvom vplyvov moderného jazzu, odkazujúcich na osobnosti ako Herbie Hancock alebo Michael Brecker. Talentovaný klavirista predstavil minulý rok svoj debutový album „Andrej Farkas Quartet feat. Sandor Molnar, Krisztian Pecek Lakatos & David Hodek“ (2024) s medzinárodným obsadením a jeho energické a sofistikované vystupovanie prezrádza jedného z najsľubnejších mladých umelcov súčasného jazzu.

 

 

Finálový koncert sa uskutoční vo štvrtok 17. októbra o 18:00 v klube Jazztikot. Vstup na podujatie je voľný a víťaz, ktorého vyberie publikum ako aj odborná porota, získa možnosť vystúpiť na hlavnom pódiu Bratislavských jazzových dní 2025. Jeden z hlasujúcich fanúšikov v Jazztikote vyhrá permanentku na tohtoročné Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2024 na ktorých vystúpia Alfa Mist, GoGo Penguin, Richard Galliano NYT Trio, Bill Frisell Four, Bia Ferreira a Steve Coleman Five Elements. Súťaž Pódium mladých talentov je organizovaná vďaka podpore Slovenských elektrární.

 

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

Kto bude mladou hviezdou Bratislavských jazzových dní 2025?

 

 

Ďalšie články

Zasvieť na Pódiu mladých talentov
Organizátori festivalu Bratislavské jazzové dni už niekoľko rokov vyhlasujú súťaž pre mladých...
Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!
Pamätám si, ako sa okolo roku 2007 prehnala v mojom virtuálnom okolí vlna Youtube videí Andyho...
Slovenský jazz potrebuje nové tváre
Čo majú spoločné dnes už etablovaní hudobníci Alan Bartuš, Peter Korman, Valér Miko, Ľubomír Gašpar...
Lovec snov! Let It Unfold vokalistu Mylesa Sanka
V balíčku recenzných CD som si pred nedávnom otvoril produkt, ktorého autora som vôbec nepoznal....
Candy Dulfer opäť prinesie energickú saxofónovú show
Fanúšikovia jazzu a funku majú dôvod na radosť! V rámci svetového turné We Funk Harder Tour 2024...