Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!

Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!
Miroslav Halak

Pamätám si, ako sa okolo roku 2007 prehnala v mojom virtuálnom okolí vlna Youtube videí Andyho McKeeho, ktorý hral na gitare svoje Drifting, teda podmanivo sladkú melódiu, bravúrne prevedenú perkusívnou technikou, pri ktorej obe ruky rezonujú struny priamo na hmatníku nástroja. Uplynuli takmer dve dekády a mne sa do CD prehrávača dostala nahrávka austrálsko-švajčiarskeho gitaristu Zareka Silberschmidta, ktorá mi tieto nálady výrazne pripomenula.

 

Treba byť objektívny, podobná technika hry nie je patentom Andyho McKeeho. Spomeňme si predsa na legendárneho Stanleyho Jordana, ktorý v roku 1990 uviedol svojou tappingovou technikou Bratislavské jazzové dni do varu. Ako malý chlapec si pamätám, že v relácii Jazz pre dvoch na STV 2 sa nad jeho interpretáciou beatlesovky Eleanor Rigby rozplýval Peter Lipa. Melodicky sú podobné aj akustické gitarové "slaďáky", označované tiež ako smooth jazz, známe najneskôr od 80. rokov od britských Acoustic Alchemy. (Slovenská varianta niesla v nultých rokoch názov Acoustic Colours s Jurajom Griglákom, Stanom Palúchom, Michalom Vavrom a Igorom "Ajdžim" Sabom). 

 

 

Tieto mená sú teda aj akýmisi koordinátmi týčiacimi priestor hudobného sveta Zareka Silberschmidta. Je tu ešte jedno meno, ktoré by bolo v tomto kontexte dobre spomenúť - virtuózneho americko-austrálskeho gitaristu a pesničkára Johna Butlera. Podobne ako Butler, ani Silberschmidt totiž nedemonštruje len jednu techniku hry na gitare, ale ako chameleón splýva so svojim nástrojom, aby nám v najrôznejších polohách dokázal odkryť krásy a spektrá akustickej gitary a jej šiestich strún. V sólo koncepte sa v ôsmych skladbách môžete pokojne a spokojne oprieť do sedačky a len tak odpočívať, sledujúc plejádu smooth balád, flamenca, španielského folklóru, ale aj akustického blues. Album pomenoval Zarek Silberschmidt „trubadúrovými eskapádami“. Asi inšpirovaný stredovekými potulnými spevákmi a básnikmi, nazývaní tiež minnesängri, sa tento talentovaný hudobník rozhodol predniesť nám niečo nielen zo svojho umenia a kráľovsky nás pobaviť, ale svojimi citlivými melódiami evokovať presne to, o čo trubadúrom v 12. a 13. storočí išlo: piesňami vyjadriť ten najušľachtilejší ľudský cit - lásku!

Autor: Miroslav Haľák

Galéria

Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!
Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!
Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!

 

 

Ďalšie články

Kto bude mladou hviezdou Bratislavských jazzových dní 2025?
Bratislavský klub Jazztikot privíta vo štvrtok 17. októbra v rámci súťaže Pódium mladých talentov...
Slovenský jazz potrebuje nové tváre
Čo majú spoločné dnes už etablovaní hudobníci Alan Bartuš, Peter Korman, Valér Miko, Ľubomír Gašpar...
Lovec snov! Let It Unfold vokalistu Mylesa Sanka
V balíčku recenzných CD som si pred nedávnom otvoril produkt, ktorého autora som vôbec nepoznal....
Candy Dulfer opäť prinesie energickú saxofónovú show
Fanúšikovia jazzu a funku majú dôvod na radosť! V rámci svetového turné We Funk Harder Tour 2024...