Výlet krajinou Tellemarkk

Výlet krajinou Tellemarkk
Peter Motyčka

Vyskúšali ste už Tellemarkk? Nech už je to čokoľvek, české trio s týmto názvom sľubuje pôsobivý crossoverový výlet naprieč európskymi aj exotickými krajinami. Túto fúziu rozmanitých žánrov spečaťujú Dorota Barová, Pavel Hrubý a Tomáš Reindl spontánnou improvizáciou. A môžete ich zažiť už dnes, v piatok 27. septembra v rámci prvej jesennej JAZZY NIGHT v Liptovskom Mikuláši.

 

Tento zvláštní název jsme v roce 2000 vymysleli s Tomášem Reindlem, když jsme začínali jako duo,“ spomína v rozhovore pre kultúrny magazín UNI Pavel Hrubý. „Už si nepamatuji, kdo z nás dvou s tím přišel jako první. Tellemarkk je také název jednoho regionu v Norsku. To se mi dosti zamlouvá vzhledem k severské hudbě, která je v tomto triu v náznacích také ukryta. Po jednom našem koncertě za mnou přišel kolega Vojta Procházka a sdělil mi, že mu naše session připomínala severský typ hudby. A navíc se jako tellemarkk označuje elegantní doskok lyžařů při letech na lyžích. To máme také jako logo, ty roztažené paže a pokrčené nohy k zemi. Elegance a lítání, to může být vlastně dobrá charakteristika naší hudby.“

 

 

Zoskupenie na pomedzí jazzu, world music a elektroniky sformovali na prelome milénia hráč na klarinetoch a saxofónoch Pavel Hrubý spolu s multiinštrumentalistom Tomášom Reindlom. Duo neskôr doplnila držiteľka prestížnych ocenení Anděl v kategóriách Jazz, blues a World music, violončelistka a speváčka Dorota Barová. Tellemarkk ponúka pôsobivú expedíciu naprieč európskymi i exotickými krajinami. V ich tvorbe nájdeme okrem Dorotinho violončela aj menej tradičné hudobné nástroje: zádumčivý tón basklarinetu, indický rámový bubon kanjira alebo harmonizujúce tablá. Jednotliví členovia tiež zosobňujú skúsenosti zo svojich ďalších hudobných zoskupení ako Limbo, duo Emil Viklický – Pavel Hrubý, Tara Fuki či Vertigo.

 

 

Nikdy neprestanem milovať jazz“, spomína Pavel Hrubý v aktuálnom rozhovore, ktorý pred slovenským mini-turné Tellemarkku poskytol pre portál Moja Kultúra SK. „Sú to korene toho, z čoho som vzišiel na mojej muzikantskej ceste a došiel som až po bod, v ktorom sa odvažujem robiť aj súčasnú hudbu.“ Spomínané miniturné tria Tellemarkk pozostáva z dvojice vystúpení: piatkového v priestoroch KaSS v Liptovskom Mikuláši a sobotného (28. septembra) v banskobystrickom klube Hogo Fogo. Mikulášsky JAZZY FEST bude pokračovať ďalšími jesennými podujatiami: v nedeľu 20. októbra sa v priestoroch Karma Coffee predstaví prešovské AMC Trio spolu s rešpektovaným laureátom Grammy Award, americkým trubkárom Johnom Daversom a v piatok 20. decembra v KaSS zoskupenie Richard Autner & Band. Viac informácií nájdete na stránke festivalu jazzyfest.sk.

 

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

Výlet krajinou Tellemarkk

 

 

Ďalšie články

Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...