Poznáte nový Jazzy Fest? Ten dvadsaťročný v Liptovskom Mikuláši...

Poznáte nový Jazzy Fest? Ten dvadsaťročný v Liptovskom Mikuláši...
Peter Motyčka

Jeden z najväčších jazzových festivalov na Slovensku, Mikulášsky Jazzový Festival, prechádza rebrandingom a pri príležitosti svojho dvadsiateho výročia mení názov na Jazzy Fest. Jediný jazzový festival v regióne s celoročnou produkciou počas svojej histórie hostil vystúpenia stoviek hudobných projektov a významných hudobníkov, medzi ktorými nechýbali speváčky Anna Maria Jopek, Ida Kelarová a Iva Bittová, kontrabasisti Miroslav Vitouš, Reggie Workman a Joe Sanders, gitaristi Rudy Linka a David Kollar alebo klaviristi Kálmán Oláh a Paweł Kaczmarczyk. Festival vznikol ako aktivita nadšencov v roku 2005 aj vďaka podpore domácej legendy Jozefa "Doda" Šošoku.

 

Festival si za dve desaťročia získal množstvo fanúšikov, priaznivcov a podporovateľov. Jeho poslaním je kultivovať spoločnosť a prinášať ľuďom jedinečné zážitky pri dobrej hudbe. V rámci svojej dramaturgie mapuje jazzový žáner a jeho klasickú, tradičnú podobu, ale objavuje aj nové formy, skúma jeho hranice a je otvorený aj príbuzným žánrom. „Uvedomili sme si, že jediná cesta, ako dostať náš festival bližšie k ľuďom je silný brand,“ hovorí o zámere rebrandingu šéf komunikácie festivalu Martin Budaj. „Mikulášsky jazzový festival má síce tradíciu, no za dvadsať rokov existencie je už charakterovo aj hudobne ďalej a my o tom potrebujeme dať ľuďom vedieť. Sme presvedčení, že festival si zaslúži poriadnu značku.“

 

 

Nová značka festivalu vzišla z dielne agentúry Čosi a okrem zmeny názvu prináša aj nové logo a vizuálnu identitu. „Z deskriptívneho názvu festivalu sme sa snažili prejsť k brandovému prístupu, vytvoriť jednoduchý, dobre znejúci názov a budovať modernú festivalovú značku,“ dodáva Maroš Kemény, managing director agentúry Čosi. „Zároveň sme chceli festival otvoriť mladšiemu a širšiemu publiku a implikovať, že festival nie je rigidne fixnutý na tradičný jazz, ale stále viac sa otvára pre všakovaké nové 'jazzy'.“

 

 

Okolo názvu Jazzy je zároveň vystavaný celý ekosystém jazzového diania v Liptovskom Mikuláši: letný festival Jazzy Fest, klubové koncerty Jazzy Night (doteraz pod hlavičkou Jazz v meste), jam session Jazzy Jam a občianske združenie stojace za festivalom nesie názov Jazzy Arts. Jediné, čo sa podľa Martina Budaja nezmenilo, je vášeň organizátorov každoročne prinášať návštevníkom „Fest dobrý jazz“. Práve táto ambícia, vyjadrená v slovnej hračke, sa stala novým claimom festivalu.

 

 

Už počas aktuálneho leta si môžete zájsť do Liptovského Mikuláša na JAZZY, pretože posledný júlový víkend od piatku 26. júla do nedele 28. júla bude patriť špičkovým jazzmanom. Jedným z headlinerov a zároveň krstným otcom novej identity festivalu bude spevák Peter Lipa. Počas troch festivalových večerov však môžete zažiť aj all-stars trio nórskeho basgitarového virtuóza Pera Mathisena, unikátny tandem francúzsko-vietnamského gitaristu Nguyêna s vynikajúcim britským bubeníkom a klaviristom Garym Husbandom, etnojazzový ansámbel huslistky Barbory Botošovej, kvinteto českej speváčky Marty Kloučkovej, česko-švédsko-slovenský Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet, recitál poľského klaviristu Krzysztofa Kobylinského, CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica, V4 kvarteto saxofonistu Nikolu Bankova a ďalších.

 

 

Vstupenky nájdete v predpredaji v sieti Ticketlive.sk a PREDPREDAJ.sk. Do konca júna sú v predaji EARLY BIRD permanentky po 39 EUR.

 

www.facebook.com/jazzyfest.sk

www.youtube.com/@jazzyfest

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

Poznáte nový Jazzy Fest? Ten dvadsaťročný v Liptovskom Mikuláši...
Poznáte nový Jazzy Fest? Ten dvadsaťročný v Liptovskom Mikuláši...

 

 

Ďalšie články

Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Mikulášsky jazzový festival 2018: Aj po štrnástykrát s drajvom a veselo
V dňoch 27. 7. – 29. 7. 2018, teda v posledný júlový víkend, sa konal už 14. ročník...
Reportáž: Marko Črnčec Trio ft. Joe Sanders priniesli do Mikuláša poriadnu muziku s kúskom exhibicionizmu
V sobotu 9. marca sa v klube Route 66 odohral jeden z pravidelných mesačných koncertov pod záštitou...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...