Trnava sa presúva do jazzovej dimenzie

Trnava sa presúva do jazzovej dimenzie
Peter Motyčka

V polovici prvého prázdninového mesiaca sa Trnava svojou jazzovou atmosférou zmení z pokojného historického mestečka na legendárny New Orleans. Festival Trnavský Jazzyk prinesie od 15. júla päť unikátnych koncertných večerov na pešej zóne i na Nádvorí a predstaví fantastických umelcov z Kuby, zo Spojených štátov i z ďalších krajín. Popritom ponúka Trnavský Jazzyk unikátnu atmosféru mestských letných večerov, podporenú napríklad rôznorodými jazzovými dialektmi ale aj kreatívnymi dídžejmi.

 

Trnavský Jazzyk bude každý večer prebiehať na dvoch pódiách: pouličné koncerty pred radnicou budú vrcholiť na Nádvorí s výberom exkluzívnej domácej i svetovej produkcie. Aktuálny 21. ročník otvorí slovenská speváčka Katarzia so svojím novým albumom „Šťastné dieťa“, ktorý vyšiel pod krídlami prestížneho českého vydavateľstva Animal Music. Headlinerom Jazzyka bude americký gitarista Mark Lettieri, aktuálne jeden z „top five“ svetových gitaristov. Posledných pätnásť rokov strávil s nadupanou formáciou Snarky Puppy, ale aj s kapelou Fearless Flyers či s vlastnými formáciami. Nielen päť ocenení Grammy a množstvo nasledovateľov je dôvodom, prečo si Lettieriho show treba vychutnať pod platanmi trnavského Nádvoria v stredu 17. júla.

 

 

Trnavu opäť navštívi Adam Ben Ezra, ktorý pred dvoma rokmi odohral jeden z najpamätnejších koncertov v rámci Jazzyku. Izraelského skladateľa a multiinštrumentalistu preslávila jeho špecifická a ojedinelá hra, ktorou povýšil kontrabas na melodicko-rytmicko-perkusívny nástroj. Svoju unikátnosť tento rok predvedie v tandeme s kubánskym bubeníkom Michaelom Oliverom. Aktuálny projekt a zároveň nový album predstavia členovia Oskar Török Sextet. Trúbkový chameleón (známy zo zoskupení Vertigo, Sato-San To alebo zo zverskej formácie Wojtek Mazolewski Quintet) uvedie do života pulzujúcu zostavu so speváčkou Simonou Hulejovou, saxofonistom Nikolajom Nikitinom, klaviristom Ľubošom Šrámekom, basgitaristom Jurajom Griglákom a bubeníkom Matheusom Jardimom.

 

 

Mali ste už možnosť počuť azerbajdžánsky jazz? Možno vo vás rezonuje unikátne spracovanie mugamov v podaní priekopníka Vagifa Mustafazadeho ako aj jeho dcéry Azizy Mustafazadeh, prípadne súčasníkov – saxofonistu Raina Sultanova a klaviristu Isfara Sarabskeho. Práve kvarteto posledne menovaného klavírneho virtuóza bude počas piatkového večera čerešničkou na torte pozoruhodne vystavaného programu Trnavského Jazzyku 2024.

 

 

Trnavská pešia zóna ožije počas festivalu kapelami Tibor Feledi Kairos Quintet či bratislavsko-brnianskym fusion zoskupením Oliver Kucharovič Quartet. Pouličnú dávku energie doplnia aj The Dixie Hot Licks z Plzne. Vstup na koncerty na pešej zóne je voľný, podobne ako na špeciálny detský cirkus Teáter Komika - Concerto Klaunico, v rámci ktorého slávny klaun Adyno presedlá na cestu hudobného virtuóza. Viac informácií o programe, interpretoch a o možnostiach vstupov či permanentiek nájdete na stránke festivalu.

 

 

Jazzyk na Nádvorí - Priestor súčasnej kultúry

Po 15. 7. Katarzia / DJ Kinet

Ut 16. 7. Oskar Török Sextet / Vulgar Vegetable

St 17. 7. Mark Lettieri Group / DJ Shakul

Št 18. 7. Adam Ben Ezra & Michael Olivera / DJ Beyuz

Pi 19. 7. Isfar Sarabski Quartet / DJ Adam Kvasnica

 

Jazzyk pred radnicou

Po 15. 7. Alan Bartuš Born in Millenium

Ut 16. 7. Tibor Feledi Kairos Quintet

St 17. 7. Dixie Hot Licks

Št 18. 7. Oliver Kucharovič Quartet

Pi 19. 7. Teáter Komika – Concerto Klaunico

 

www.trnavskyjazzyk.sk

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Michal Bugala: Kvôli kapele Marka Churnchetza som sa rozhodol rozšíriť Winter Jazz Fest o jeden deň
Porozprával som sa s naším elitným jazzovým gitaristom, skladateľom a organizátorom Michalom...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Adam Bałdych: V hraní svojej vlastnej hudby som objavil slobodu
Adam Bałdych & Helge Lien Trio, Trnavský Jazzyk, 6.august 2016.   Poľský huslista,...
Building Bridges – hudobný most nad rozdeleným svetom
Slovenská a nórska hudobná špička z oblasti jazzu, vážnej hudby a world music sa spojila v projekte...
Opakovane ocenený videoklip Človek Petra Lipu
  Slovenská študentská animovaná tvorba žne mimoriadne úspechy doma aj v zahraničí. V...
Česko-slovensko-švédske príbehy Jiřího Kotaču
Český trubkár Jiří Kotača (líder vynikajúceho a ešte originálnejšieho Cotatcha Orchestra), vydáva...
Súťaž Jazzfruit 2024: siahni si po jazzovom ovocí
Súťaží pre mladé jazzové talenty nie je nikdy dosť. V domácich podmienkach už dlhoročne (od roku...