Predkrm jesenných jazzákov už o týždeň

Predkrm jesenných jazzákov už o týždeň
Peter Motyčka

Tradičným termínom Bratislavských Jazzových Dní je koniec októbra, no popri jarnej verzii festivalu nás organizátori posledné roky rozmaznávajú aj jesenným predkrmom, ktorý sa zvyčajne odohráva v bratislavských Rusovciach. Nebude tomu inak ani tento rok, pretože v nedeľu 8. septembra vystúpia v krásnom prostredí letnej scény SĽUK-u v Rusovciach so svojou kapelou Peter Lipa, francúzsky saxofonista Léon Phal a česká klaviristka a skladateľka Nikol Bóková.

 

Léon Phal je kľúčovým umelcom novej francúzskej jazzovej vlny a jeho dobré meno už presahuje hranice Európy. Na jeho súčasne znejúcej hudbe je azda najzásadnejším a najpozoruhodnejším faktom, že sa vyhýba elektronike a rôznorodým mašinkám. Feeling aktuálneho klubového zvuku vytvárajú výlučne tradičné jazzové nástroje. V Rusovciach predstaví Phal svoje kvinteto s trubkárom Zacharie Ksykom, bubeníkom Arthurom Alardom, kontrabasistom Rémim Bouyssièrem a hráčom na klávesových nástrojoch Gauthierom Touxom.

 

 

Nikol Bóková patrí k najoslnivejším úkazom českého hudobného neba. Ostravská rodáčka sa dlhé roky profilovala ako klasická klaviristka. Pred niekoľkými rokmi sa začala otvárať jazzu a ďalším hudobným žánrom. Vydala niekoľko autorských nahrávok, ktoré boli hodnotené s veľkým uznaním odbornou kritikou aj verejnosťou. Je často označovaná za jednu z najtalentovanejších autoriek a klaviristiek na súčasnej českej jazzovej scéne. Nikol Bóková je držiteľkou ocenení Anděl a Jantar a víťazkou ankety Českého rozhlasu Jazz „Česká jazzová sklizeň“ za najlepší album roka. Vo svojej tvorbe originálne prepája prvky jazzu, klasiky, ale aj popu a minimalizmu. Členmi jej jazzového kvarteta sú gitarista David Dorůžka, kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michał Wiergoń.

 

 

 

Hostiteľom tradičného septembrového warm-upu Bratislavských Jazzových Dní Slovenská sporiteľňa je Peter Lipa, ktorý letný jazzový večer svojim koncertom aj uzatvára. Peter Lipa je najvýznamnejšou osobnosťou slovenského jazzu, zakladateľom a spoluorganizátorom festivalu. Spolu s ním sa v Rusovciach predstavia klavirista Peter Lipa ml., bubeník Michal Fedor, basgitarista Richard Csino a altsaxofonista Radovan Tariška. Tradičné jesenné Bratislavské jazzové dni sa budú konať od 18. do 20. októbra 2024 a medzi doteraz zverejnenými hviezdami sú gitarista Bill Frisell, akordeonista Richard Galliano alebo zoskupenie GoGo Penguin. Kompletné informácie o oboch podujatiach nájdete na www.bjd.sk.

 

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Galéria

Predkrm jesenných jazzákov už o týždeň

 

 

Ďalšie články

Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
BJD 2015: Piatok ponúkol pestrú kombináciu fusion, moderného jazzu a veľkého zvuku
V piatok 23.10. hostila Incheba 41. ročník najznámejšieho slovenského jazzového festivalu...
Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
V prvý deň Jazzákov si musel prísť na svoje naozaj každý!
Podujatie s názvom Bratislavské jazzové dni hádam ani nie je potrebné bližšie predstavovať. „...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...