Liek na jesenný spleen: jazz a poézia

Liek na jesenný spleen: jazz a poézia
Peter Motyčka

Oceňované jazzové kvarteto, ktoré pred niekoľkými rokmi predstavilo nový originálny koncept prepojenia poézie a hudby v podobe autorských jazzových piesní, pozýva svojich fanúšikov na septembrové koncerty. František Báleš ansámbel sa pod vedením jazzového klaviristu a skladateľa Františka Báleša predstaví zajtra 17. septembra v prešovskom kine Scala a vo štvrtok 19. septembra v seneckom MsKS Labyrint.

Večery s podtitulom „Básne múzické“ budú patriť spojeniu poézie významných básnikov Pavla Országha Hviezdoslava, Janka Kráľa, Jána Smreka, Rudolfa Dilonga, Jána Kostru, Milana Rúfusa, Janka Kráľa, Jaroslava Seiferta, Františka Hrubína a Jana Skácela s jazzom. Básne múzické básňami inšpirovanými múzami a poetickými dielami, plnými inšpirácie, emócií a umeleckej tvorivosti. Projekt Františka Báleša je výnimočný svojou schopnosťou prepojiť literatúru s hudbou do harmonického celku, ktorý osloví nielen milovníkov poézie, ale aj fanúšikov jazzovej hudby.

Prepojenie jazzu s poéziou je skutočne raritné. Práve jazz ako žáner je svojou voľnosťou a variabilitou, rytmickými i tonálnymi možnosťami kompatibilným pre zhudobnenie náročného poetického slova. Básne múzické venujú priestor najmä slovenským básnikom. „Básne Múzické sú hudobným odrazom mojej fantázie, ktorá sa zľahka uberá po ceste poetických príbehov,“ vyznáva František Báleš. „Dokonalé tvary melódií, harmónií a rytmov už predo mnou vytvorili Hviezdoslav, Dilong, Smrek, Kostra, Kráľ a Rúfus. Mojou túžbou bolo ich iba citlivo preniesť do podoby piesní. S pocitom neutíchajúcej fascinácie a nesmiernej vďaky sa preto skláňam pred majstrovstvom týchto velikánov.

Zostavu František Báleš ansámbel tvoria štyria poprední slovenskí hudobníci: spevák Matúš Uhliarik, klavirista František Báleš, kontrabasista Vladimír Máčaj a bubeník Juraj Šušaník. Za svoj posledný album „Básne Múzické“ (Hevhetia 2023) získali ocenenie Radio Head Awards ako aj Cenu verejnosti Esprit Jazz. Kvarteto teraz pozýva svojich fanúšikov na septembrové koncerty do Prešova, 17. septembra o 18. hodine v kine Scala (vstupenky sú v predaji na www.predpredaj.skwww.pkopresov.sk) a do Senca, 19. septembra o 19. hodine, MsKS Labyrint (koncert je súčasťou podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva)

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

 

Ďalšie články

František Báleš ansámbel predstavil zhudobnené básne: Nechýba im múza ani muzika
V sobotu 6. októbra sa v bratislavskom Scherz Kafé uskutočnil predposledný koncert nového...
Album Sonety ansámblu Fera Báleša je na svete. Tabakom ho pokrstil Matúš Jakabčic
V bratislavskom divadle Pavla Országa Hviezdoslava sa 8. novembra uskutočnil krst nového CD "Sonety...
Slovak Jazz 2022: Pocty a zveleby
Mapovanie všetkých domácich albumov roka 2022 pokračuje a témou dňa bude preukázanie pocty či...
Jazzová oslava velikánov slovenskej poézie
Po vydaní albumu „Sonety“, oceneného Radio_Head Awards, prichádza zoskupenie jazzových hudobníkov a...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...