Pestrý a podnetný Jazz Prešov

Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Peter Motyčka

Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si vychutnali jesenný dúšok dobrej hudby na festivale Jazz Prešov. Už tento štvrtok a piatok (24. a 25. októbra) sa priestory Art scény a sály PKO v Prešove naplnia nielen jazzom, ale najmä pohodovou priateľskou atmosférou. Najlepšie veci v živote sa vraj príliš nemenia a podobne je tomu aj s týmto podujatím: tradične ho zaháji koncert študentov Súkromného konzervatória Prešov a Súkromnej základnej umeleckej školy DAMA, nebudú chýbať domáce kapely ani renomované zahraničné osobnosti a samozrejme AMC Trio, ktoré už tradične prizve k spolupráci pozoruhodného sólistu z veľkého jazzového sveta.

 

Festival Jazz Prešov ponúka priestor mladým talentom, ktoré majú potenciál udržiavať jazzovú tradíciu v tomto meste. Po koncerte študentov Súkromného konzervatória Prešov a Súkromnej základnej umeleckej školy DAMA nastúpi na pódium americké duo tvorené gitaristom Rudym Linkom a klaviristom Gilom Goldsteinom. Meno Rudyho Linku, ktorý v 80. rokoch utiekol z komunistického Československa do Švédska a neskôr do Spojených štátov, je na Slovensku pomerne známe. Nepomerne slávnejšie je však meno klaviristu, skladateľa a aranžéra Gila Goldsteina, ktorý od 80. rokov aranžoval pre legendárny Gil Evans Orchestra a spolupracoval s Milesom Davisom, Wayneom Shorterom, Billym Cobhamom, Jimom Hallom alebo Patom Methenym. Za svoje aktivity získal nielen osem nominácií, ale najmä päť ocenení Grammy. Ich spoločný projekt „Just Between Usbude dialógom dvoch majstrovských hudobníkov, v ktorom sa jazz, klasika a ľudová hudba premiešava s dokonalým citom pre melódiu a rytmus.

 

 

Predstavovať Prešovčanom AMC Trio by sa podobalo noseniu dreva do lesa. Zoskupenie, ktoré funguje v nemennom zložení už viac ako tridsať rokov, sa posunulo od hraniu jazzových štandardov k osobitému nahliadaniu na kolektívne vedené zoskupenie. Schválne nepíšem klavírne trio, pretože AMC Trio v posledných rokoch rozšírilo svoju zostavu, s ktorou vydalo niekoľko oceňovaných albumov doma i v zahraničí. Na festivale sa predstavia s americkým trubkárom, skladateľom, aranžérom, dirigentom, kapelníkom, producentom a pedagógom Johnom Daversom. Niekoľkonásobný držiteľ Grammy sa na pódiu objavil po boku Dizzyho Gillespieho a J. J. Johnsona a spolupracoval tiež s Joe Cockerom, Sheryl Crow, Herbiem Hancockom alebo kapelou Yellowjackets.

 

 

Prekvapením bude určite nadupané septeto nemeckého klaviristu Joshuu Mila, ktoré vo svojom prejave prepája množstvo rôznorodých vplyvov. Líder zoskupenia je nielen talentovaným inštrumentalistom, ale aj producentom a multimediálnym umelcom. Jeho neortodoxné výtvory na YouTube obsahujú orchestrálne kompozície ako aj skladby vytvorené z náhodných predmetov v izbe. V Prešove predstaví početný ansámbel zložený z hudobníkov, ktorých stretával počas svojich európskych anabáz.

 

 

Záver festivalu bude patriť domácej herečke a speváčke Jane Hubinskej a zoskupeniu Gypsy Jazz SK. Moje samostatné šansónovo-jazzové spievanie začalo vďaka životopisným divadelným hrám, v ktorých som stvárnila osudy troch svetových speváckych dív,spomína charizmatická herečka a speváčka. „Prvá ma hneď po premiére, z noci do rána urobila slovenskou Edit Piaf. Bola to divadelná hra Život v ružovom od Ľubomíra Feldeka v divadle West. S Edit Piaf sme divadlo West otvárali a prežili päť veľmi úspešných sezón. Ďalšou bola Marlene Dietrich, v predstavení Edit a Marlen a zatiaľ poslednou zo speváckych svetových dív na divadelných doskách bola Billie Holiday.Na festivale sa predstaví v sprievode energickej zostavy, ktorú tvoria huslista Ján Berky Mrenica, hráč na klávesových nástrojoch Eugen Botoš, gitaristi Marco Pillo a Michal Bugala ako aj basgitarista Janči Rigo. Na jazz, ako aj množstvo inej podnetnej hudby sa určite oplatí do Prešova zavítať. Podrobnejšie info o festivale i vstupenkách nájdete na stránke podujatia.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

Ďalšie články

Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...
Kto z koho? Melody Makers vs. Bratislava Hot Serenaders
Trubkár Juraj Bartoš zo svetoznámeho orchestra Bratislava Hot Serenaders už niekoľko týždňov...
Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!
Pamätám si, ako sa okolo roku 2007 prehnala v mojom virtuálnom okolí vlna Youtube videí Andyho...