Jarný swing roztancuje Bratislavu

Jarný swing roztancuje Bratislavu
Peter Motyčka

SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou hudbou a tancom. Už budúcu sobotu 20. apríla sa Stredisko kultúry na Vajnorskej ulici v Bratislave premení na štýlovú tančiareň v duchu prvej republiky. O živú hudbu sa počas celého večera postará swingový orchester FATS JAZZ BAND pod vedením Ladislava Fančoviča a atmosféru dotvorí tanečný workshop školy B-swing.

 

Dámy v elegantných róbach, gentlemani v smokingoch, kožušinové límce, cylindre, cigaretové špičky, zamat, satén, korálky, pravé šampanské... Toto všetko v nás automaticky evokuje obdobie prvej Československej republiky, filmových hviezd, pánov továrnikov so šarmantnými synmi a mladých dám z vysokej spoločnosti búriacich sa proti zastaralým konvenciám. Je skvelé, že si z obdobia 30. a 40. rokov môžeme dnes vyberať iba „pozlátko“, túto značne skreslenú predstavu života – sen zo zlatého plátna. Keby sme v tej dobe ale mali žiť (v inej spoločenskej vrstve ako v rodine pána továrnika), s najväčšou pravdepodobnosťou by sme utekali naspäť do prítomnosti. Čím to je, že nás táto doba dodnes opantáva a milióny ľudí na celom svete sa príležitostne (a niektorí aj celoživotne) pomyselne premiestňujú o 100 rokov do minulosti, chodia patrične oblečení na dobové večierky, tančiarne, plavby parníkmi či cesty vlakmi? Odpoveď je asi v pocite, ktorý v nás nevdojak vyvoláva sentiment po stratenej slušnosti, elegancii, gentlemanstve a noblese. A tento pocit môžete zažiť doslova na vlastnej koži aj v Bratislave.

 

 

O dobovej tančiarni SPRING SWING, ktorá sa bude konať 20. apríla na novom mieste, nám za o. z. Swingmánia porozprávala organizátorka a speváčka La Jana Dekánková: „Dobové swingové tančiarne organizujeme v Bratislave už vyše 10 rokov, začínali sme v dnes už neexistujúcom Swing Café, potom sme sa presunuli do V-klubu a dnes ho striedame s krásne zrekonštruovaným Strediskom kultúry Bratislava-Nové Mesto na Vajnorskej ulici. Starí Bratislavčania ho poznajú ešte pod názvom OPKAS a toto miesto bolo vždy vyhľadávanou tanečnou destináciou. Sama som tam chodila na kurzy spoločenských tancov a mala som tam venček. Sme radi, že s Fats Jazz Bandom môžeme aj tento priestor na jeden večer preniesť v čase o 100 rokov do minulosti a priniesť ľuďom hlavne neskutočne pozitívnu náladu hudbou, ktorá možno práve preto, že vznikala vo veľmi ťažkých časoch hospodárskej krízy, má v sebe zabudovaný akýsi kód radosti. Byť dnes v „depke“ z toho všetkého, čo sa okolo nás deje, nie je vôbec problém. O to dôležitejšie je ponúknuť ľuďom aspoň na chvíľu únik zo sveta šedivej reality do snového sveta umenia, krásy, jazzu a swingu.“

 

 

Na Jarnom Swingu sa bude dať tancovať alebo len tak príjemne sedieť pri sviečkach a dobrom slovenskom vínku so skvelou hudbou FATS JAZZ BANDu a návštevníci sa budú môcť naučiť aj základné kroky niektorého z dobových tancov lektormi tanečnej školy B-Swing. Ľudia sa na tieto tančiarne už tradične obliekajú v štýle prvej polovice minulého storočia, takže atmosféra býva vskutku čarovná, akoby sa všetci spolu s návštevníkmi preniesli o 100 rokov do minulosti.

 

 

FB: https://www.facebook.com/events/1350861369641105

VSTUPENKY: https://www.ticketportal.sk/event/SWING-SPRING-Jarny-Swing?idpartner=528

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

Jarný swing roztancuje Bratislavu

 

 

Ďalšie články

Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Golden Age Festival 2016 - Véčko v rytme Hot Jazzu
Rytmus je náš biznis spievalo a hralo sa v preplnenej sále bratislavského V – klubu v...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Report: Fats Jazz Band v Swing Café
Ani tomu nebolo tak dávno, čo v kuloároch bratislavského jazzu prebehla správa o konci...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...