Building Bridges – hudobný most nad rozdeleným svetom

Building Bridges – hudobný most nad rozdeleným svetom
Peter Motyčka

Slovenská a nórska hudobná špička z oblasti jazzu, vážnej hudby a world music sa spojila v projekte Building Bridges a pod značkou festivalu Konvergencie vydáva album Spev. Nahrávka, ktorá je inšpirujúcim stretom rôznych žánrov, temperamentov a vplyvov severskej i domácej ľudovej tvorby, vyjde na vinyle, CD aj na streamoch v piatok 12. júla. V rovnaký deň bude mať projekt koncertnú premiéru na festivale Pohoda. Ako ochutnávku ponúkajú tvorcovia úvodný singel Most / Bro.

 

S fenomenálnym hudobníkom, skladateľom a improvizátorom Nilsom Øklandom sme sa prvýkrát stretli v Osle, opisuje začiatky projektu violončelista, skladateľ a umelecký riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták. Keď vybral hardangerské husle a zahral pár melódií, začal som tušiť, že nás spolu s akordeonistom Borisom Lenkom a klarinetistom Braňom Dugovičom čaká vzrušujúce hudobné dobrodružstvo.Práve spomenutá štvorica skúsených hudobníkov tvorí základ zostavy Building Bridges, ku ktorej sa postupne pridávali ďalšie osobnosti nórskej a slovenskej hudobnej scény. Spoločne sa im podarilo vytvoriť dielo, ktoré prepája rôzne svety, krajiny a žánre.

 

 

Príkladom je i prvý zverejnený singel Most / Bro. V minimalistickej kompozícii postavenej na ľudových piesňach Ej, čí to domčok a Liti Kjersti si spevné linky delia mladá slovenská folkloristka Gabriela Kováčiková s uznávanou nórskou hudobníčkou Åsne Valland Nordli. Nórsku vetvu projektu ďalej zosobňujú zvukový majster Audun Strype a už spomínaný Nils Økland, vyhľadávaný skladateľ a hráč na hardangerských husliach. Tento tradičný nórsky nástroj so špecifickým ladením znie napríklad v známych soundtrackoch Pána prsteňov či filmu Dunkirk. Všetky tri nórske mená na albume majú na konte pôsobivý zoznam diel a spoluprác, okrem iných aj s prestížnym vydavateľstvom ECM, v ktorého katalógu figurujú hudobné legendy Keith Jarret, Bill Frisell, Pat Metheny či Arvo Pärt.

 

 

Album Building Bridges – Spev obsahuje 12 skladieb pod producentským vedením Daniela Salontaya (Longital, Slnko Records) a 12. júla vyjde vo všetkých formátoch pod značkou festivalu Konvergencie. Vieme, že týmto projektom svet zmeniť nemôžeme. Môžeme však k zmene prispieť. Keby hudba mohla formovať naše každodenné spolužitie, mali by sme sa lepšie. Žijeme neisté časy, porozumenie potrebujeme ako soľ, hovorí Jozef Lupták. Túto myšlienku sa Building Bridges budú snažiť preniesť aj na pódium EUrópa Stage na Festivale Pohoda, kde 12. júla o 16:30 album Spev pokrstia a zahrajú v celej dĺžke naživo. Verejne dostupná generálka na Pohodu prebehne o deň skôr v Empírovom divadle v Hlohovci. Vstup na tento koncert je voľný.

 

FB event: https://www.facebook.com/events/1160456091873289

 

BUILDING BRIDGES

Åsne Valland Nordli – voice

Gabriela Kováčiková – voice

Nils Økland – Hardanger fiddle

Jozef Lupták – cello

Boris Lenko – accordion, bandoneon, piano

Branislav Dugovič – clarinet, bass clarinet

Róbert Ragan – double bass

Audun Strype – mix & mastering

Daniel Salontay – music producer

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Foto: Róbert Ragan

 

 

Ďalšie články

Na Konvergenciách zaznel tiež komorný jazz
Uplynulý týždeň prebiehal v Bratislave jeden z dramaturgicky najpútavejších hudobných...
Steinar Raknes a Tore Brunborg na Konvergenciách
Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie v dramaturgii s obľubou spája rôzne...
Trnava sa presúva do jazzovej dimenzie
V polovici prvého prázdninového mesiaca sa Trnava svojou jazzovou atmosférou zmení z pokojného...
Opakovane ocenený videoklip Človek Petra Lipu
  Slovenská študentská animovaná tvorba žne mimoriadne úspechy doma aj v zahraničí. V...
Česko-slovensko-švédske príbehy Jiřího Kotaču
Český trubkár Jiří Kotača (líder vynikajúceho a ešte originálnejšieho Cotatcha Orchestra), vydáva...
Súťaž Jazzfruit 2024: siahni si po jazzovom ovocí
Súťaží pre mladé jazzové talenty nie je nikdy dosť. V domácich podmienkach už dlhoročne (od roku...