World music pre všetkých

World music pre všetkých
Peter Motyčka

Už od štvrtka 15. augusta do nedele 18. augusta zahalí naše hlavné mesto atmosféra tej najrôznorodejšej hudby sveta, pretože deviaty ročník World music festival Bratislava prináša vystúpenia hudobníkov z dvanástich krajín. Bohatý program ponúka funkovú balkánsku dychovku, indickú farebnú hudobno-tanečnú show, ethno jazz špičkového gitaristu, virtuózneho marockého hráča na lutne, balkánske piesne sprevádzané body percussion, orientálne rytmy zo severu Afriky alebo maďarské či neapolské piesne.

 

Čo je vlastne „world music“? Napríklad farebný svet hudby, o ktorej presvedčí otvárací koncert vo štvrtok podvečer na Hviezdoslavovom námestí. Počas neho vystúpia domáce zoskupenie Folk&Bass Orchestra a Ženy z Muzičky so svojím moderným poňatím slovenského folklóru, ale aj výnimočné kapely zo zahraničia – UNESCO ambasádori indickej hudby DHOAD Gypsies of Rajasthan a skvelá balkánska funky dychovka Džambo Aguševi Orchestra z Macedónska. Štvrtkový večer ukončí Global dance párty na lodi Pink Whale, kde prítomných roztancuje afro-latinskoamerickými rytmami kolumbijský dídžej KillaBeatMaker.

 


 

O tom, že world music môže byť napríklad aj kvalitný ethno jazz, sme už písali prednedávnom. Trojicu koncertov v piatok 16. augusta v bratislavskom Kácečku by si nemal nechať újsť žiaden objavovateľ nových zvukových svetov. S londýnskymi jazzmanmi zahrá a zaspieva flautistka a skladateľka Mária Reháková, svoje nové skladby predstaví huslista a skladateľ Stano Palúch, ktorý do nového projektu Stromoradie angažoval speváčka Simonu Hulejovú, cimbalistu Marcela Comendanta a kontrabasistu Petra Kormana. Vrcholom večera bude vystúpenie Nguyên Lê Trio z Francúzska, ktoré vedie pozoruhodne invenčný gitarista a skladateľ vietnamského pôvodu. Jeho spoluhráčmi sú kontrabasista Chris Jennings a marocký bubeník Rhani Krija, ktorý sa pravidelne objavuje po boku osobností, napríklad Stinga.

 

 

Sobot dopoludnie bude tradične patriť medzinárodnej konferencii v Teatro Colorato, na ktorej sa okrem iného zahraniční hostia festivalu dozvedia viac o slovenských zápisoch do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. V letnej čitárni U červeného raka pod Michalskou bránou budú v sobotu od desiatej rána rodinné aktivity World music je pre všetkých. Záujemcov čakajú koncerty, ale aj workshop body percussion a spevu s členmi dua Alice in WonderBand. Táto scéna bude zadarmo určená nielen rodinám s deťmi, ale slúži na spoznanie pestrej palety hudobníkov. Na tzv. Busking stage vystúpia napríklad vokálna skupina Milánosz z Čiech, speváčka Zuzana Homolová s gitaristom Milošom Železňákom, skupina Jamadan, pesničkárka Ildikó Kraicová, mladá vokálna skupina Sila a ďalší. Sobotňajší večer v Kácečku predstaví Európsky showcase talentov. Okrem Alice in WonderBand zo Srbska s hosťujúcim českým speváckym kvartetom Milánosz to bude talianske trio Suonno d’Ajere a zoskupenie Ötödik Évszak. Večer ukončí globálna tanečná párty tuniského dua Imed Alibi a Khalil Epi, ktoré ponúknu perkusívne rytmy v kombinácii s elektronikou.

 


 

Nedeľňajšie popoludnie bude mať sviatočnejší ráz, pretože v Moyzesovej sieni zaznejú dve mimoriadne produkcie prepájajúce folklór s klasickou hudbou. Na úvod zaznejú Obrázky zo Slovenska diela slovenských skladateľov, ktorí sa inšpirovali ľudovými piesňami. Ich skladby ponúknu Nogaband, Spectrum Quartett a ženská spevácka skupina Ulijanky. V druhej časti večera sa Spectrum Quartett pridá k triu marockého virtuóza na lutne oud a legendárny Driss El Maloumi prepojí svoje majstrovstvo so slovenskými hudobníkmi v jedinečnom spoločnom projekte. Táto symbolická bodka za deviatym ročníkom World Music Festivalu Bratislava pootvorí ďalšie dvierka do sveta bohatej globálnej nadžánrovej world music.

 


 

Vstupenky na koncerty v rámci World Music Festivalu Bratislava sa dajú kúpiť v sieti predpredaj.sk. Hlavnými partnermi festivalu sú Fond na podporu umenia, ktorý podporil festival z verejných zdrojov, projekt Kreatívnej Európy Sounds Europe, Nadácia mesta Bratislavy, Mestská časť Bratislava-Staré mesto a Stredoeurópska Nadácia. Spoluorganizátormi sú Katedra muzikológie FiF UK, bratislavská Mestská knižnica, BKIS, Teatro Colorato, klub Kácečko a Pink Whale.

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

World music pre všetkých

 

 

Ďalšie články

World Music Festival Bratislava zaujal divákov: Dokonca sa dostal aj do vysielania BBC
Premiéra filmu Ťažká duša od Mareka Šulíka a Jany Belišovej, ktorý bol venovaný prenosu...
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
World Music Festival Bratislava prináša každoročne mimoriadne pestrú nádielku kvalitnej a...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...