Niet cesty späť - Andy Watts: The Way Back From Here

Niet cesty späť - Andy Watts: The Way Back From Here
Miroslav Halak

Tentoraz zamierime na opačnú stranu našej planéty. Novozélandský trubkár a skladateľ Andy Watts pripravil v rámci svojej autorskej prvotiny šesť sviežich nu-jazzových kompozícií. V spleti elektronických beatov, synth-efektov a delayov hľadá tento hudobník, už pätnásť  rokov pôsobiaci aj na európskej scéne, možnosti a inšpirácie svojho nástroja. Hudba ako stvorená pre klubovú scénu, kde v nočných hodinách nemáte v pláne nadväzovať kontakty, tancovať, ale iba počúvať a nechať sa v mámivom rytme opakujúcich sa rifov vťahovať do efektných hĺbok jazzu.

 

Svoju personalizovanú trúbku od Leighta McKinneyho z dielne Eclipse Trumpets so sídlom v anglickom Lutone zapája Andy Watts do okruhu efektov, ktorými svoj tiahly letargický tón necháva rozvibrovať, zahaľuje ho do šumivého zamatu, šelestne duplikuje vo vrchných a zároveň hrmotne skresľuje v spodných oktávach. Jeho práca so zvukom ale zostáva napriek všetkej tej krabičkovej a postprodukčnej strojovni kultivovanou. Inšpirovaný Stevom Reichom a Johnom Cageom je schopný ustrnúť aj v minimálnom zvukovom geste, no nikdy neskĺzne k improvizačnej exhibícii, ani k pseudointelektuálnej maniere či disharmonicky vyprázdnenej forme.

 

 

V jeho rozlete mu nijako nebránia ani jeho spoluhráči: Filippo Galli na bicích nástrojoch, Joe Edwards na gitare (v prvej skladbe A Strange Beginning) a Richie Sweet na perkusiách (v tretej skladbe The Way Back From Here). V podstate si celé hudobné želé mixuje Andy Watts aj inštrumentálne sám. Pritom umne pretkáva groovové podklady svojimi hymnickými refrénmi, alebo stakátovými pulzáciami. Afrobeat s bebopom, triphop s minimalom, techno s neosoulom a psychedélia s avantgardným popom sa na albume miešajú nie za účelom hlavybôľneho experimentu, ale inšpiratívnej meditácie. Akoby sa nad každou notou, každým loopom a každým echom či halom reverbu, odkrývali vždy nové, intímne a tým fascinujúce vrstvy umelcovho duševného sveta. Tento album má ten efekt, kedy si poviete, že toto mi je povedomé, no aj napriek tomu sa nedopátrate exaktnej citácie, ani užšej parafrázy, len situačnej atmosferickosti a keď sa ňou nadchnete, už nebude cesty späť.

 

 

Autor: Miroslav Haľák

Galéria

Niet cesty späť - Andy Watts: The Way Back From Here
Niet cesty späť - Andy Watts: The Way Back From Here

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...