August 1968 očami jazzového fotografa

August 1968 očami jazzového fotografa
Peter Motyčka

Pred piatimi týždňami sme oslávili osemdesiatiny rešpektovaného fotografa, výtvarníka, grafika, galeristu a jazzového zanietenca Ivana „Kellyho“ Köhlera, ktorý od polovice 60. rokov minulého storočia zanietene mapoval jazzové, kultúrne, a výnimočne aj politické dianie. Práve v súvislosti s dnešným smutným výročím by som chcel upriamiť pozornosť na jeho (väčšinou žiaľ štátnym aparátom zhabané) fotografie z augusta 1968 a z pohrebu Jána Palacha v januári 1969.

 

Dnes v noci (20. 8. 1968 – pred 56 rokmi) som zažil prekvapenie, ktoré ma prenasleduje až do dnešných dní mojej čerstvej osemdesiatky,“ začínal dnes svoj príležitostný ranný mail Kelly. „Zažiť fotografovať jeden celý deň okupáciu je pohľad na ojedinelú reportáž môjho bohatého fotografického (i iného) vystrájania. Spomienky sú väčšinou uložené natrvalo v hlave, pretože fotografické dokumenty boli zhabané súdom v Žiline a už odišli i s celou plejádou eštebákov, agentov a iných.“ Práve na tomto mieste nechajme „prehovoriť“ uznesenie Okresného súdu v Žiline z februára 1975.

 

 

August 1968 v mnohom poznačil Kellyho život, pretože nasledovali nekonečné a nezmyselné vypočúvania, dokonca krátkodobé pobyty vo väzení. Pred príchodom „spriatelených armád“ pôsobil vo Vlastivednom múzeu v Českej Lípe, kde fotil exponáty zo skla a keramiky. Počas prvých augustových dní dostal od riaditeľa múzea pokyn na zdokumentovanie pohybov okupačných jednotiek.

 

 

Práve momenty svojej cesty z Českej Lípy do Prahy popisoval bývalému predsedovi Správnej rady Ústavu pamäti národa, Ondrejovi Krajňákovi, ktorý o Ivanovi Köhlerovi napísal: „Na motorke vtedy doslova uháňal do Prahy. Cestou sa nebezpečne vyhýbal kolóne tankov a obrneným transportérom. Autá mali smolu, ale Ivanovi sa vďaka motorke podarilo dostať priamo do centra udalostí.

 

 

Vo výpovedi nám Ivan živo popisoval zážitok pred Českým rozhlasom, barikády, dym a zdesenie okoloidúcich,“ pokračuje Ondrej Krajňák. „Videl horieť autá a tiež mŕtvych. Ivan fotil a bol zdesený. Naskytla sa mu mimoriadna príležitosť zachytiť túto situáciu aj pre budúce generácie. Žiaľ, nestalo sa tak. Krátko nato Štátna bezpečnosť všetky jeho fotografie zaistila a zničila...

 

 

Autor: Peter Motyčka

Foto: Ivan Köhler

Foto Ivana Köhlera: Vladimír Kompánek

Galéria

August 1968 očami jazzového fotografa
August 1968 očami jazzového fotografa
August 1968 očami jazzového fotografa
August 1968 očami jazzového fotografa
August 1968 očami jazzového fotografa
August 1968 očami jazzového fotografa

 

 

Ďalšie články

Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...