Sedno, Kota No Uta a Renegatz bodovali na Jazzfruit 2024

Sedno, Kota No Uta a Renegatz bodovali na Jazzfruit 2024
Peter Motyčka

Ešte pred letom vyhlásili organizátori medzinárodného jazzového festivalu Mladí ladí jazz jubilejný 15. ročník hudobnej súťaže Jazzfruit, ktorá podporuje mladé talenty. Súťaž ponúkla možnosti kapelám a hudobným projektom ako z Česka, tak zo zahraničia v dvoch kategóriách: Junior locals (do 26 rokov) a International (do 35 rokov). Do finále medzinárodnej kategórie sa dostalo poľské zoskupenie Sedno a nemecký ansámbel Kota No Uta, víťazom kategórie Junior je české kvarteto Renegatz.

 

Odborná porota vybrala podľa štatútu súťaže jeden najlepší projekt z českej kategórie a dva projekty z medzinárodnej kategórie a finále sa uskutoční 25. septembra 2024 v pražskom klube Jazz Dock. O absolútnom víťazovi tam rozhodne odborná porota ako aj hlasovanie divákov. Vyberať sa bude spomedzi trojice finalistov. Horúcim favoritom bude poľské kvarteto Sedno, ktorého členmi sú bubeník Dawid Opaliński, hráč na klávesových nástrojoch Filip Miguła, saxofonista Adam Bławicki a basgitarista Rafał Krzywosz. Členovia kvarteta pozoruhodným spôsobom prepájajú elektronické zvuky s živými nástrojmi a výsledkom je jazzový techno minimal.

 

 

Berlínska speváčka a skladateľka Kota No Uta angažovala do svojho zoskupenia gitaristu menom Skyline Sun, kontrabasistu Aktina Troubounisa a bubeníka Adama P. Dziewialtowski-Gintowta. Experimentálna zvukovosť kvarteta kombinuje neo-psychedelický soul a výsledkom je originálna fúzia tých najrôznorodejších vplyvov. Domáci zástupcovia Renegatz kombinujú vplyvy moderného i tradičného jazzu, funku, ale nezanevreli ani na ľudové tradície. Brnianske kvarteto v obsadení tenorsaxofón, klavír, kontrabas a bicie nástroje dokáže osloviť osobitou víziou, ktorú bude prezentovať aj počas finálového koncertu. Držme im palce!

 

 

Finalisti Jazzfruit sa v minulých rokoch objavili po boku zahraničných hviezd na Open Air koncerte Mladí ladí jazz na Karlovom námestí, nahrali svoje debutové albumy v legendárnom štúdiu Svárov, vystúpili v klube Jazz Dock ako aj pred parížskym publikom a profesionálne nahrané videomateriály im pomohli pri ďalšej kariére a bookingu. Laureátmi Jazzfruit boli v minulosti napríklad Igor Ochepovsky (CZ), Nicola Guida (IT), Ľubomír Gašpar Cimbal Project (SK), Silva Šírová Sextet (CZ), D.A.S. Trio (HU), Jay Delver (CZ), Uthando (CZ), Marcin Pater Trio (PL) alebo naposledy Searching for Home (DE).

www.facebook.com/events/1015828179822183/?paipv=0&eav=AfY0ob8ocfnzb-oG9vT5XlNyTG00S8EEqbsS1Ltla60-T0EUV4fyeCXcUUaVwV2dspE&_rdr

Autor: Peter Motyčka

 

 

Ďalšie články

Medzinárodná jazzová súťaž v Česku: Jazzfruit čaká na vaše prihlášky
Jazzový festival "Mladí ladí jazz" prináša už deviaty ročník medzinárodnej súťaže mladých...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...