Nová úprava Love Songu v podaní WAF Bandu oslovila aj Pavla Haberu

Nová úprava Love Songu v podaní WAF Bandu oslovila aj Pavla Haberu
Peter Motyčka

„Z úst do úst píše láska láske list“ a podobným spôsobom píše nové aranžmány populárnych slovenských piesní spevák a aranžér Matúš Uhliarik. Pre zoskupenie WAF Band, ktorého členmi sú Kristína Gotthardt, Janka Ševčíková, Adriana Čatlošová, Ján Pallo, Matúš Uhliarik a Jakub Kováč, prerobil už päť slovenských piesní, pričom tento rok ide už o druhú úpravu piesne Pavla Haberu (pred piatimi mesiacmi premiéroval aranžmán piesne Svet lásku má).

Haberov Love Song bol v úzkom zozname piesní na úpravu už dlhší čas, viacerí členovia mali k piesni blízky vzťah. Páčila sa im najmä pre svoju krásu v jednoduchosti, jemnosť i zvukomaľbu slov a tiež pre posolstvo textu Borisa Filana. Pred premiérou piesne oslovili aj samotného Pavla Haberu, ktorí zvyčajne na coververzie nereaguje, no pri tejto urobil výnimku: „Páči sa mi to, že to nie je chemické, ale že tam stále cítiť človečenstvo! V slovenčine znieť dobre – nie je ľahké! A páči sa mi aj ten ďalší rozmer, tejto obyčajnej pesničky.“ Keďže Matúš miluje improvizáciu, pred posledný refrén vložil tzv. harmonický úľ, čiže úsek niekoľkých akordov opakujúcich sa v slučke do ktorej si každý z členov WAFu zaimprovizoval. „Použili sme prvý alebo druhý pokus, aby sme zachovali prirodzenosť a neprešpekulovali to príliš.

 


 

Pri postprodukcii nepoužívajú členovia WAF Bandu autotune, pretože znie ostro, digitálne, neprirodzene a roboticky. Pieseň je síce nahrávaná na klik, no tempo nie je statické, organicky o pár BPM spomaľuje alebo zrýchľuje, aby časový priebeh piesne pôsobil plasticky (podobne ako pri živých nahrávkach, kde pri gradácii kapela mierne zrýchli alebo si počká na nástup ďalšej časti po veľkom forte). WAF (Wedding And Funeral) Band vznikli pred 4 rokmi počas pandemického obdobia, kedy mali jeho členovia viac voľného času. Chuť spievať a neupadnúť na duchu vyústila do viacerých projektov, kde zoskupenie spolupracovalo s hudobníkmi ako Miriam Kaiser, Ali Brezovský či František Báleš. Raz za pár mesiacov sa WAFáci snažia priniesť i vlastný cover známych popevkov. Naposledy to boli piesne Dvaja zo slovenského muzikálu Neberte nám princeznú a Dnes už viem od Pavla Hammela.

 


 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

 

Ďalšie články

Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...