Keď jazz už 30 rokov mení mesto

Keď jazz už 30 rokov mení mesto
Peter Motyčka

Tento týždeň ožije Hradec Králové opäť jazzom. Od utorka 8. októbra do soboty 12. októbra sa bude v Hradci najmä oslavovať, pretože kultový festival Jazz Goes to Town sa tento rok uskutoční už po tridsiaty krát! Nevšedná i odvážna dramaturgia opäť sľubuje nové hudobné zážitky, české i svetové premiéry, jazzových pionierov i mladé talenty. Jazzom bude jednoducho žiť celé mesto.

 

Mottá jednotlivých koncertných večerov aktuálneho ročníka festivalu Jazz Goes to Town prezrádzajú mnoho: Láska ku koreňom, Slobodné myšlienky, Intímna konverzácia, Čerstvé nápady a Nádej a porozumenie. Hudba nás môže učiť, ako prijímať nové a nečakané, a práve toto posolstvo ponúkne trinásť hudobných projektov rozdelených do piatich festivalových dní na viacerých miestach. Festivalové dianie zaháji trio gitaristu Davida Dorůžku, flautistu Roberta Fischmanna a bubeníka / perkusionistu Martina Nováka. Trio vzniklo na sklonku roku 2020 s cieľom vytvárať novú hudbu, ktorá by rozvíjala rôzne židovské hudobné tradície a hneď debutový album „Gilgul“ (Animal Music 2023) si získal priazeň poslucháčov i kritiky (víťazstvo v odbornej ankete Českého rozhlasu Jazz, ako aj v jazzovej kategórii cien Anděl). Festivalovým prekvapením bude trio obohatené o dychovú sekciu.

 

 

Inšpiratívny priestor Knihovny města Hradce Králové rozozvučia v stredu dve energické telesá. Berlínske kvarteto PHILM zvolili odborníci prestížnej Deutscher Jazzpreis za Kapelu roka 2021. Členovia Philipp Gropper, Elias Stemeseder, Robert Landfermann a Leif Berger spoločně vytvárajú dynamickú, provokatívnu, intenzívnu i hĺbavú hudbu. V druhej polovici večera zahrá české sexteto TONGU, ktorého členovia čerpajú z jazzu, progresívneho rocku ako aj tanečnej hudby. Vo štvrtok sa predstavia tandemové zoskupenia: poľské duo prepájujúce jazzovú improvizáciu s tradičnými piesňami z oblasti bývalého Poľska na území súčasnej Ukrajiny (speváčka Maniucha Bikont a kontrabasista Ksawery Wójcinski) a oceňovaná nórska skladateľka a speváčka Maja S. K. Ratkje s nesmierne originálnym gitarovým experimentátorom a spevákom Stianom Westerhusom.

 

 

Bohatý je aj piatkový program. Vynikajúci český kontrabasista František Uhlíř predstaví v PETROF Gallery svoj František Uhlíř Team (F.U.T) a tradičný festivalový rezidenčný súbor The Shape of Jazz to Come vol. 5 uvedie dvojicu hostí: grécku saxofonistku a improvizátorku Niki Kokkolli a poľského skladateľa a bubeníka Szymona Gąsiorka. Českými členmi ansámblu sú tento rok basgitarista Miloš Klápště, gitarista Jan Bára a v Portugalsku pôsobiaci saxofonista Jan Michálek. Po nich bude nasledovať výbušná škandinávska smršť Horse Orchestra, ktorá vo svojom prejave zbližuje odkaz klasického New Orleansu 20. rokov s freejazzom 60. rokov, ako aj s hiphopom či súčasnou klasickou hudbou.

 

 

Posledný festivalový deň začne nesmierne originálne – v priestoroch Sboru kněze Ambrože zaznie organový recitál skladateľky a klaviristky Kaji Draksler. Slovinská rodáčka, ktorá je tento rok rezidenčnou skladateľkou Jazz Goes to Town, hľadá spôsoby prepojenia kompozície s improvizáciou a vymazávania štylistických a historických hudobných hraníc. Vrchol sobotného večera sľubuje dvojkoncert výnimočných amerických projektov. Speváčka a skladateľka s indickými koreňmi Amirtha Kidambi bude viesť kvinteto newyorských hudobníkov Elder Ones, ktorého estetikou nadviaže na duchovný a politický free jazz 60. rokov. Peter Evans EXTRA je novým projektom rešpektovaného trubkára, ktorý spolu s legendou newyorského downtownu, bubeníkom Jimom Blackom a švédskym kontrabasistom Peterom Eldhom, vytvoria výbušný koktail rytmicky sofistikovaných kompozícií a bezbrehej improvizácie.

 

 

Zaujímavý je aj sprievodný program, z ktorého by som vyzdvihol aspoň jednu ponuku. V Kavárne Artičok prebehne v stredu 9. októbra pri príležitosti tridsiateho výročia festivalu neformálne stretnutie jeho troch dramaturgov. Meeting Brunner–Závodný–Wróblewski prebehne nielen formou debaty, ale aj krátkeho spoločného improvizačného vystúpenia. Stretnutie bude viesť hudobný publicista Jan Hocek. Určite sa nechajte vtiahnuť do víru festivalového diania, pretože Hradec Králové sa tento týždeň vďaka Jazz Goes to Town premieňa na európsku metropolu.

 

 

jgtt.cz

facebook.com/JazzGoesToTown

instagram.com/jazzgoestotown

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

Keď jazz už 30 rokov mení mesto

 

 

Ďalšie články

Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!
Pamätám si, ako sa okolo roku 2007 prehnala v mojom virtuálnom okolí vlna Youtube videí Andyho...
Kto bude mladou hviezdou Bratislavských jazzových dní 2025?
Bratislavský klub Jazztikot privíta vo štvrtok 17. októbra v rámci súťaže Pódium mladých talentov...
Slovenský jazz potrebuje nové tváre
Čo majú spoločné dnes už etablovaní hudobníci Alan Bartuš, Peter Korman, Valér Miko, Ľubomír Gašpar...
Lovec snov! Let It Unfold vokalistu Mylesa Sanka
V balíčku recenzných CD som si pred nedávnom otvoril produkt, ktorého autora som vôbec nepoznal....