Jazzová dáma Cyrille Aimée

Jazzová dáma Cyrille Aimée
Peter Motyčka

Jazzová jeseň sotva začala a už je v ponuke niekoľko výnimočných koncertov. Excelentný program servírujú tento rok Bratislavské jazzové dni, no kulinárske zážitky pre jazzofilov sľubuje aj vychýrený podnik Blue Note v Novom Meste nad Váhom. Ten už v stredu 9. októbra predstaví prvotriednu francúzsku jazzovú speváčku Cyrille Aimée a v polovici novembra „all-stars“ zoskupenie legendárneho saxofonistu Billa Evansa s hráčom na klávesových nástrojoch Garym Husbandom, bubeníkom Keithom Carlockom a basgitaristom Felixom Pastoriusom, synom basgitarového kráľa Jaca Pastoriusa.

 

Kariéra francúzskej vokalistky Cyrille Aimée, ktorá len nedávno oslávila štyridsiatku, bola doslovne raketová. Z parížskych klubov sa presunula do tých legendárnych v New Yorku a začala vyhrávať jednu prestížnu súťaž za druhou (Montreux Jazz Festival Competition, Sarah Vaughan International Jazz Competition, finalistka Thelonious Monk International Jazz Competition). Americkí kritici sa o nej vyjadrovali v superlatívoch: New York Times v jej prejave oscilujúcom medzi tradíciou a súčasným zvukom, počul Michaela Jacksona i Sarah Vaughan. Ani prvá nominácia na cenu Grammy na seba nenechala dlho čakať: pieseň Marry Me a Little sa nachádzala na albume „Move On: A Sondheim Adventure“ (Mack Avenue 2019), venovanom odkazu Stephena Sondheima.

 

 

Jej slovenský debut na Bratislavských jazzových dňoch 2022 bol pre mnohých zjavením. „Nedeľné pódium neuveriteľným spôsobom osvetlila francúzska speváčka Cyrille Aimée,“ napísal som v recenzii podujatia. „Kým úvodné skladby naznačili sľubný potenciál, karty odkryla až počas svižnej swingovky. Odrazu sme sledovali prvoligovú kráľovnú, ktorá s neuveriteľnou ľahkosťou ponúka krkolomné vokalízy i jemnejšie, miestami s popom koketujúce popevky. Živelnosť a životodarnosť sršiace z prejavu Cyrille Aimée sú nákazlivé a podľa spôsobu vyjadrovania (i podľa sólovej improvizácie a kreatívnej práce s looperom) bolo poznať, že v New Orleanse usadená umelkyňa má pred sebou veľkú budúcnosť.“ Inak fotografia z bratislavských Džezákov milo prekvapí aj na jej oficiálnej stránke. A tiež preplnený koncertný kalendár, ktorý dokazuje jej lásku k živým vystúpeniam. Pódiové iskrenie medzi vokálnou divou a jej vynikajúcou kapelou môžete zažiť už túto stredu 9. októbra na jej jedinom slovenskom koncerte v Blue Note v Novom Meste nad Váhom.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

Ďalšie články

Zarek Silberschmidt: Troubadour´s Escapade - nezabúdajme na lásku!
Pamätám si, ako sa okolo roku 2007 prehnala v mojom virtuálnom okolí vlna Youtube videí Andyho...
Kto bude mladou hviezdou Bratislavských jazzových dní 2025?
Bratislavský klub Jazztikot privíta vo štvrtok 17. októbra v rámci súťaže Pódium mladých talentov...
Slovenský jazz potrebuje nové tváre
Čo majú spoločné dnes už etablovaní hudobníci Alan Bartuš, Peter Korman, Valér Miko, Ľubomír Gašpar...
Lovec snov! Let It Unfold vokalistu Mylesa Sanka
V balíčku recenzných CD som si pred nedávnom otvoril produkt, ktorého autora som vôbec nepoznal....