Jazzáky už o mesiac s hviezdnym programom

Jazzáky už o mesiac s hviezdnym programom
Peter Motyčka

Tohtoročné Bratislavské jazzové dni ponúkajú od piatku 18. októbra do nedele 20. októbra v priestoroch A4 Studia pestrý program so skvelými hudobníkmi z celého sveta – francúzsky šarm s jazzovou virtuozitou v podaní Richard Galliano NYT Trio, hviezdy elektronického jazzu GoGo Penguin, geniálneho klaviristu Alfa Mist, gitarového majstra Billa Frisella, amerického saxofonistu Steva Colemana či brazílsku speváčku Biu Ferreiru. Jubilejný 50. ročník oslávia Jazzáky síce až o rok, no už tohtoročný program sľubuje poriadne nadupanú narodeninovú oslavu.  

 

Hlavnou hviezdou piatkového večera je londýnsky klavirista a skladateľ Alfa Mist. Začínal ako hiphopový a grime producent, pri hľadaní inšpirácie narazil na nahrávky Milesa Davisa a Hansa Zimmera a aj pod ich vplyvom začal študovať hru na klavíri a ponoril sa do jazzu. Všetky jeho hudobné skúsenosti a zručnosti vytvárajú unikátny zvuk, ktorý spája filmovo nadýchaný jazz s alternatívnym hiphopom, soulom a atmosferickou filmovou hudbou. V piatok sa na Jazzákoch predstaví aj saxofonista Steve Coleman, ktorý je v stále sa meniacom jazzovom svete stálicou už od osemdesiatych rokov. Začínal ako sideman pri hviezdach ako Dave Holland, Cassandra Wilson a Errol Parker, neskôr bol frontmanom vlastnej kapely. Do Bratislavy pricestuje so zoskupením Five Elements, čo sľubuje koncert plný energického groove a funku.

 

 

Sobotný večer prinesie brazílsku speváčku Biu Ferreiru a britskú hudobnú skupinu GoGo Penguin. Speváčka, skladateľka a multiinštrumentalistka Bia Ferreira definuje svoju hudbu ako „Black Women´s Music - Música de Mulher Preta“. V každom prípade je originálnou umelkyňou, ktorá do svojej hudobnej DNA, teda brazílskeho jazzu, pridáva aj prvky soulu, reggae, blues, funku, R&B a gospelu. GoGo Penguin je momentálne vlajkovou loďou novej britskej jazzovej vlny, ktorá je už niekoľko rokov dôležitou súčasťou celosvetovej progresívnej jazzovej scény. Vo svojej hudbe spájajú elektronickú a klasickú hudbu, na novom albume „Everything Is Going to Be OK“ kapela srší optimizmom nových začiatkov – s novým bubeníkom, novou nahrávacou spoločnosťou ako aj aktualizovaným a rozvinutým zvukom nastoľuje zvukovo slobodnejšiu a rytmickejšiu etapu.

 

 

V nedeľu sa na festivale predstavia dvaja špičkoví hudobníci – americký gitarový mág Bill Frisell a francúzsky akordeonista Richard Galliano. Francúzsky umelec talianskeho pôvodu je bezpochyby najslávnejším žijúcim akordeonistom, hviezdou nielen jazzovej, ale aj klasickej a world-music scény. Na Jazzáky prichádza už po tretíkrát, aktuálne so svojím New York Tango Triom a repertoárom legendárneho Argentínčana Astora Piazzollu, ako aj vlastnými kompozíciami. Druhou hviezdou nedeľného večera ja Bill Frisell. Americký gitarista patrí už štyri desaťročia do absolútnej svetovej ligy. V Bratislave predstaví vynikajúci album „Four“, ktorý vyšiel pred dvomi rokmi na značke Blue Note. Atmosféra albumu odráža Frisellovu náklonnosť k americane a bluesu, koncertná prezentácia však navyše obsahuje spontánnosť, ktorá poslucháča strhne.

 

 

Organizátori festivalu každoročne dávajú veľký priestor aj slovenským kapelám a interpretom. V sobotu sa predstaví mladá speváčka a hudobníčka Nina Kohout, v nedeľu bude predstaví svoj nový projekt Fluided ikona slovenskej hudobnej scény Ajdži Sabo. Festival v piatok otvorí svojim koncertom víťaz minuloročnej súťaže Drahoslav Bango & Friends. Súčasťou aj tohtoročného festivalu je Pódium mladých talentov, súťaž mladých kapiel, ktoré sa predstavia počas koncertného večera 17. októbra v bratislavskom klube Jazztikot. Kapely a hudobníci sa do súťaže môžu prihlásiť do 4. októbra 2024. Bratislavské jazzové dni, to sú nielen koncerty, ale aj rodinná atmosféra, objavovanie novej hudby či jesenné večery v príjemnej a svetovej spoločnosti. Do programu jazzákov ešte pribudnú ďalšie mená, oplatí sa preto sledovať festivalový web www.bjd.sk.

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

Jazzáky už o mesiac s hviezdnym programom

 

 

Ďalšie články

Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
BJD 2015: Piatok ponúkol pestrú kombináciu fusion, moderného jazzu a veľkého zvuku
V piatok 23.10. hostila Incheba 41. ročník najznámejšieho slovenského jazzového festivalu...
Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
V prvý deň Jazzákov si musel prísť na svoje naozaj každý!
Podujatie s názvom Bratislavské jazzové dni hádam ani nie je potrebné bližšie predstavovať. „...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...