Jazz Führer Ivan Köhler

Jazz Führer Ivan Köhler
Peter Motyčka

Žilinskú legendu Ivana „Kellyho“ Köhlera sme na týchto stránkach spomínali viackrát: v súvislosti s jeho varšavskou výstavou, jeho domácimi aktivitami v žilinskej SOHO Gallery, nedávnou júlovou osemdesiatkou či jeho vizuálnymi a osobnými spomienkami na udalosti augusta 1968. Práve v pondelok 9. septembra bude v SOHO Gallery vernisáž výstavy Inventúra – Jazz legendy fotografované za komunistov, na ktorej majster predstaví verejnosti aspoň časť svojho obrovského jazzového archívu.

 

Život prebehol! Mám 80 rokov. Komunizmus, Štátna bezpečnosť môžu ísť do riti. Od dorasteneckých rokov ma zachraňoval jazz. A tak Vás pozývam 9. 9. 2024 o 17:00 hod. do Gallery SOHO v Žiline na malú prehliadku jazzového archívu. Inventúra legiend.“ Takto lakonicky pozýva Ivan Köhler na svoj najbližší happening spojený s hudobnou produkciou zoskupení Zboj band a Gotická záhrada trio, ale tiež s premiérou filmu Kelly Jazz Rošambo režisérky a kameramanky Petry Rovderovej.

 

 

Ivan Köhler (1944) je nielen fotografom, výtvarníkom, grafikom, textilným dizajnérom a galeristom, ale je tiež zakladateľom Slovenského jazzového festivalu v Žiline (participoval na jeho všetkých 9. ročníkoch), medzinárodného festivalu karnevalových masiek Carneval Slovakia ako aj dramaturgom žilinskej Galérie SOHO. Vystavoval v mnohých galériách a múzeách na Slovensku a tiež na pôde Slovenských inštitútov v Moskve, Varšave, Prahe, Viedni a Paríži. V rámci projektu Maškary, bláznovstvá, radovánky usporiadal viac ako 50 výstav na Slovensku a v Čechách.

 

 

Ivan Köhler momentálne pracuje na výpravnej publikácii s fotografiami svetových jazzových legiend, keďže jeho vzácny archív obsahuje množstvo pozoruhodných záberov Elly Fitzgerald, Louisa Armstronga, Duka Ellingtona, Bennyho Goodmana, Milesa Davisa, Dizzyho Gillespieho, Theloniousa Monka a mnohých ďalších. Nechajte sa pozvať na výstavu, ktorá potrvá až do 8. novembra a vychutnajte si ten najfajnovejší jazz nielen ušami, ale aj očami. Ivan Köhler počas svojho plodného života toho zachytil naozaj dosť a teraz je rad na nás.

 

 

Autor: Peter Motyčka

Fotografie, plagáty, bulletin: Ivan „Kelly“ Köhler

Galéria

Jazz Führer Ivan Köhler
Jazz Führer Ivan Köhler
Jazz Führer Ivan Köhler
Jazz Führer Ivan Köhler
Jazz Führer Ivan Köhler

 

 

Ďalšie články

Výstava jazzovej fotografie: Jazz Story Kelly
Výstava fotografií Ivana Kelly Köhlera, jazzovej karikatúry Jiřího Slívu a Olivera Solgu a...
Kto je najväčšou slovenskou jazzovou legendou? Predsa Ivan „Kelly“ Köhler!
Len pred niekoľkými dňami skončila vo varšavskom Slovenskom kultúrnom inštitúte retrospektívna...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...