Slávnostné odovzdanie ceny Esprit bude spojené s koncertom víťaza

Slávnostné odovzdanie ceny Esprit bude spojené s koncertom víťaza
jazz.sk

Prvý ročník ceny za najlepší jazzový album roka, Esprit 2012, má svojho víťaza. Publikum aj odborná porota sa zhodli na prvej priečke. V konkurencii ďalších 18 albumov triumfoval v poslucháčskej ankete aj v hodnotení kritikov Michal Bugala s nahrávkou Y.

Nakoniec je však víťaz iba jeden, keďže hneď v prvom ročníku došlo k vzácnej zhode laickej a odbornej poslucháčskej obce. "Som veľmi šťastný, že sa to niekomu páčilo a že sa zhodla porota aj publikum ma teší ešte viac," reagoval na informáciu o dvojnásobnom úspechu príjemne prekvapený Michal Bugala

Album gitaristu obsahuje osem originálnych kompozícií a skladá sa z dvoch častí. Polovicu nahral v novembri 2011 počas celoslovenského turné s hudobníkmi medzinárodného formátu, akými sú Bugalov spolužiak z rakúskeho Grazu Slovinec Jure Pukl a Američania Vicente Archer a Damion Reid. Druhú časť nahral spolu s bubeníkom Martinom Valihorom a ďalšou hviezdou svetového jazzu, basistom Reubenom Rogersom koncom februára tohto roku v nahrávacom štúdiu v newyorskom Brooklyne.

Odovzdanie ceny a koncert víťaza

Slávnostný akt odovzdania hlavnej ceny sa uskutoční v stredu 26. júna 2013 o 19.00 hod v Štúdiu 5 budovy Slovenského Rozhlasu. Cenu víťazovi odovzdá hudobník a zakladateľ hudobného portálu Jazz.sk Boris Čellár, ktorý aj celú anketu realizoval.

„Som nesmierne rád, že sa nám prvý ročník ocenenia tak vydaril. Hlasovania o cenu publika sa zúčastnilo takmer 3000 priaznivcov slovenského džezu a v porote, udeľujúcej  hlavnú cenu, sedeli odborníci, ktorí sa týmto hudobným žánrom zaoberajú aktívne. Myslím, že myšlienka oslavy minuloročnej plodnej tvorivosti slovenských hudobníkov sa naplnila a verím, že takéto ocenenie prinesie nové impulzy na našu džezovú scénu. Úprimne sa teším, že ľudí oslovila práve gitarová produkci.  Mišovi, s ktorým sme spolu študovali na univerzite v Grazi gratulujem ku skvelému albumu.“ doplňuje Boris Čellár.

Takmer polmetrovú hodnotnú sošku zo zeleného planibelu pre túto príležitosť pripravila výtvarníčka Gordana Turuk.  Ide o siluetu kontrabasu, nástroja, ktorý sa nachádza vo väčšine jazzovych formácií. Cena je modifikáciou darčeku, ktorý si z bratislavského koncertu pred troma rokmi odniesol legendárny hudobník Herbie Hancock.

Po odovzdaní ceny sa môžu návštevníci slávnostného večera tešiť na koncert víťaza Michala Bugalu. Ten pre túto príležitosť vystúpi v špeciálnej trio zostave s bubeníkom Martinom Valihorom a kontrabasistom Jurajom Griglákom.

Celý akt odovzdania ceny ESPRIT spolu s koncertom tria odznie v rovnakom čase v živom vysielaní Rádia Devín.

Odovzdanie ceny Esprit 2012  a koncert Michal Bugala Trio
26.6.2013 (streda) o 19.00 v Štúdiu 5, budova Slovenskeho Rozhlasu, Bratislava.
Vstupné 7 EUR, predaj lístkov priamo na mieste.

 

 

Zloženie odbornej poroty: Prof. Yvetta Kajanova, PhD. - muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK), Igor Wasserberger - hudobný redaktor/publicista, Gabriel Bianchi, jazzový publicista, Peter Motyčka - hudobný redaktor/publicista, Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramarurg (Wiener Konzerthaus), Vilém Spilka - riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno), Marián Pavlovič - dramaturg (Open Jazz Fest), Matej Šálek - promotér, Mgr. Ján Sklenár - redaktor (Rádio Devín)

 

Povedali o albume:

" Jeho témy sú jednoduché a vyzývajú k dotvoreniu, pritom často ona jednoduchosť je zdanlivá." - hudobný publicista Igor Wasserberger
 

"Je to moderný jazz, za ktorý by sa nemusel hanbiť žiaden Newyorčan." - riaditeľ a dramaturg prestížneho jazzového festivalu JazzFestBrno, Vilém Spilka.
 

"Michalovi sa už dávno podarilo prerásť našu scénu a tento album dokazuje, že má našliapnuté poriadne vysoko." - redaktor Rádia Devín, Ján Sklenár.
 

"Mišo Bugala myslí a komponuje veľmi zaujímavo. Na začiatku je harmónia, fráza, netradičná melodická línia a v nej je rozhodne perfektne načítaná celá postbopová jazzová tradícia v novom vydaní." - muzikologička Yvetta Kajanova
 

"Moderný jazz, invenčné aranžmány, vynikajúci sidemeni, hlavne rytmika, veľa nápadov, pekne vystavané sóla. Precízne." - Marián Pavlovič, dramaturg festivalu Open Jazz Fest.

 

 

 

 

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...