Ďalšia jazzrocková nakladačka: Jeff Berlin Trio

Ďalšia jazzrocková nakladačka: Jeff Berlin Trio
Peter Motyčka

Len pred dvomi týždňami sme na tomto mieste lákali do bratislavského Múzea obchodu, kde sa mal v rámci cyklu „Rock v múzeu“ predstaviť nesmierne originálny gitarista Stanley Jordan a dnes sme tu s ďalšou pozvánkou. Pravdupovediac, názov „Rock v múzeu“ je v prípade oboch koncertov neúplný a správnejšou by bola nálepka „Jazzrock v múzeu“. A to nie hocijaký, ale hneď prvoligový, keďže vo štvrtok 5. septembra sa na rovnakom pódiu v Podunajských Biskupiciach objaví excelentný basgitarista Jeff Berlin v rytmickom tandeme s nemenej renomovaným bubeníkom Dennisom Chambersom.

 

Opäť premostím na Bratislavské jazzové dni, kde sme už pánov Berlina a Chambersa obdivovali. V roku 2013 sa nepredstavili ako lídri, ale ako členovia hviezdneho tria HBC a samotný názov HBC The Super Trio naznačoval mená gitaristu Scotta Hendersona, basgitaristu Jeffa Berlina a bubeníka Dennisa Chambersa. Podľa mnohých najlepšia jazzrocková zostava daného obdobia mala práve za sebou svoj prvý a dodnes jediný album „HBC“ (Tone Center 2012), ktorý popri vlastných skladbách vystavali najmä z tém jazzrockových bardov Joea Zawinula, Wayna Shortera, Herbieho Hancocka a Billyho Cobhama. Dnes je Jeff Berlin na krátkom európskom turné so svojím triom a môžeme byť radi, že sa popri prestížnych kluboch Porgy & Bess vo Viedni alebo Budapest Jazz Club zastaví aj v Bratislave.

 

 

Jeff Berlin is the best bass player I’ve ever heard,“ vyhlásil pred rokmi jeho basgitarový kolega Jack Bruce z legendárneho supertria Cream a v podobnom duchu znejú slová ďalšieho basgitarového priekopníka Geddyho Leea z kapely Rush: „As far as I'm concerned, Jeff Berlin is the best bass player on the planet!“ Dnes 71-ročný rodák z Queensu v New Yorku bezpochyby patrí k legendám jazzrocku a fusion music. Pôvodne sa venoval husliam, ale pod vplyvom hudby The Beatles prešiel k basovej gitare a začal študovať na Berklee College of Music. Po rokoch s Davidom Liebmanom a Patti Austin zakotvil u bubeníka Billa Brufforda z kapely Yes a neskôr u gitaristu Allana Holdswortha. Má za sebou tucet vlastných albumov, od prvého „Champion“ z roku 1985 po zatiaľ posledný „Jack Songs“ z roku 2022. Berlinovu hru, ktorú často prirovnávajú k štýlu Jaca Pastoriusa, však môžeme počuť na desiatkách albumov rôznorodých umelcov ako napríklad David Matthews, David Sancious, Herbie Mann, Richie Kotzen alebo kapely Passport či Novecento. Pódiovú spoluprácu s ním si pochvaľovali Larry Coryell, John McLaughlin, Frank Zappa, Scott Henderson alebo kapela Yes.

 

 

Nemenej slávny umelecký životopis má aj bubeník Dennis Chambers. Už koncom 80. rokov minulého storočia bol členom kultových funkových zoskupení Parliament-Funkadelic, ktoré viedol George Clinton, neskôr sa stal domovským bubeníkom funkového vydavateľstva Sugar Hill. V roku 1986 prešiel do kapely gitaristu Johna Scofielda a jeho ďalšia kariéra mala raketový vzostup, keďže si ho „požičiavali“ Gary Thomas, Bill Evans, Brecker Brothers, John McLaughlin, Steely Dan, Mike Stern, Victor Bailey, Tom Coster, Greg Howe, Victor Wooten, Biréli Lagréne, Maceo Parker a mnohí ďalší. Dennis Chambers bol v roku 2001 uvedený do „Siene slávy moderných bubeníkov“ a v roku 2004 získal čestný doktorát na Berklee College Of Music. Má za sebou 6 vlastných albumov, od prvého „Big City“ z roku 1991 až po „Groove And More“ z roku 2014 a nepreberné množstvo nahrávok.

 

 

Posledným členom aktuálneho Berlinovho tria je vynikajúci jazzový klavirista Jorge Vera. Pochádza z Čile a v súčasnosti je profesorom na Vyššej hudobnej škole Forum Musikae v Madride. Spolupracoval nielen s množstvom latinskoamerických hudobníkov, ale napríklad aj s bubeníkom Billym Cobbhamom. Ako líder nahral 7 autorských projektov, najnovším počinom je tohoročný sólový album „Volver a los 17“ (Youkali Music 2024). Táto hviezdna zostava sa vo štvrtok 5. septembra predstaví v Múzeu obchodu v Podunajských Biskupiciach v rámci koncertného cyklu „Rock v múzeu“. Nenechajte si ujsť túto jazzrockovú nakladačku!

 

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

Ďalšia jazzrocková nakladačka: Jeff Berlin Trio
Ďalšia jazzrocková nakladačka: Jeff Berlin Trio

 

 

Ďalšie články

Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...