Biele noci Davida Kollara

Biele noci Davida Kollara
Peter Motyčka

Gitarista a skladateľ filmovej hudby David Kollar dáva o sebe vedieť len výnimočne, no koncom apríla si prevzal ocenenie ESPRIT za najlepší domáci jazzový album roka 2023 („Kollar / Cox / Truffaz / Raineri – LIVE“), v letných mesiacoch nahrával v štúdiách Liverpoolskej univerzity s rakúskym skladateľom Lukasom Ligetim a britským gitaristom Jonathanom Crossleym a začiatkom septembra sa spolu s nórskym trubkárom Arvem Henriksenom a skladateľom Kimom Reenskaugom predstavili na jednom z najunikátnejších svetových festivalov PUNKT v nórskom Kristiansande.

 

Nórsky festival PUNKT patrí k svetovo najrešpektovanejším podujatiam improvizovanej hudby a za jeho vznikom stála v roku 2005 dvojica výrazných osobností škandinávskej scény: multiinštrumentalista a producent Jan Bang a gitarista a producent Erik Honoré. Obaja sa v Kristiansande narodili a majú za sebou množstvo spoluprác s rôznorodými osobnosťami, ako David Sylvian, Brian Eno, Jon Hassell, Nils Petter Molvær, Arve Henriksen, Sidsel Endresen, Bugge Wesseltoft či Eivind Aarset. Výpočet týchto mien naznačuje dramaturgické smerovanie festivalu, ktorého unikátom sú živé remixy, ktoré nasledujú po hlavných koncertoch. V praxi to funguje tak, že trojica Arve Henriksen, David Kollar a Kim Reenskaug si zaznamenala časti vystúpenia tria nórskeho klaviristu Eyolfa Dala, ktoré hneď po skončení jeho vystúpenia naživo remixovala, pretvárala a vstupovala do nich kreatívnym spôsobom. Niektoré záznamy koncertov i remixov následne vychádzajú na LP platniach, tak sa možno dočkáme aj slovenského zástupcu v rámci Punkt Editions. Po remixovom vstupe trojice Henriksen-Kollar-Reenskaug nasledoval už len finálny koncert jubilejného 20. ročníka, venovaný štvrťstoročiu vydania legendárneho albumu „Khmer“ (ECM 1998) trubkára Nilsa Pettera Molværa, ktorého sa dodnes predalo viac ako štvrť milióna kusov!

 

 

Nemenej podnetné sú aj domáce aktivity Davida Kollara. Takmer rok spolupracoval s režisérom Jakubom Kronerom a ďalšími tvorcami na zvukovej podobe filmu MIKI, ktorý mal premiéru 15. augusta 2024. „Hoci som sa doteraz podieľal na viacerých snímkach, MIKI bol skutočne veľkým filmom produkčne, témou i obsadením,“ spomína Kollar. „Snažil som sa doňho vložiť všetko a oslovil som aj mojich stálych spolupracovníkov – nórskeho trubkára a zvukového mága Arveho Henriksena a po celom svete pôsobiaceho maďarského bubeníka Gergő Borlaia. Úplne novými skúsenosťami boli pre mňa spojitosti medzi zvukovou a vizuálnou časťou umeleckého diela. Viaceré, podľa môjho názoru hotové a dokonalé skladby, som po stretnutiach s filmovým štábom musel nanovo prerábať, no s odstupom času uznávam, že to zvukovej stránke filmu prospelo. Z môjho pohľadu je pre takýto film dôležité, aby si ho divák vychutnal na veľkom plátne so skutočne kvalitným priestorovým zvukom.

 

 

Úplne odlišný zážitok poskytne David Kollar už tento piatok 4. októbra v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave, kde v rámci medzinárodného umeleckého projektu Biela Noc 2024 zaznie jeho najnovšie autorské dielo Oumuamua. „Inšpiroval som sa nebeským telesom Oumuamua, ktoré pred niekoľkými rokmi prechádzalo našou galaxiou,“ uvádza Kollar. „Tento monolit sa javil úplne inak, ako očakávali vedci a jeho prítomnosť priniesla viac otázok, ako odpovedí. Ja som si osobne uvedomil, že sa pri takýchto nových objavoch začneme zamýšľať nad tým, akí vlastne sme a čo chceme. Bola Oumuamua sondou z iného sveta alebo kozmickým posolstvom s odkazom pre nás a našu planétu, ktorú pomaly, ale isto, systematicky ničíme? Práve tieto otázky prispeli k tomu, že som sa rozhodol Oumuamua zhudobniť.

 

Nová kompozícia je zvukovým dielom presahujúcim čas a priestor. Éterickosť a neuchopiteľnosť ambientnej hudby sa v nej prepájajú so sofistikovanosťou súčasnej klasickej hudby. David Kollar sa v rámci koncertu predstaví na akustickej barytónovej gitare a za laptopom v sprievode sláčikovej sekcie Quasars Ensemble, pod vedením skladateľa a dirigenta Ivana Buffu. Súbor Quasars Ensemble patrí k najrešpektovanejším telesám súčasnej klasickej hudby, no venuje sa aj hudbe starších epoch. Spolupracuje s renomovanými skladateľmi a interpretmi a býva pravidelným hosťom na významných medzinárodných festivaloch. Quasars Ensemble je laureátom ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2013 v kategórii hudba a vo viacerých hudobných vydavateľstvách nahral 13 CD titulov. Umeleckým lídrom súboru je od jeho založenia v roku 2008 skladateľ, dirigent a klavirista Ivan Buffa, absolvent Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni.

 

Vstupenky: https://goout.net/cs/biela-noc-2024-x-david-kollar-and-quasars-ensemble-oumuamua/szblyhx/

 

 

Popri týchto aktivitách pracuje David Kollar na novom albume plnom medzinárodných spoluprác a jeho ponuku prijala trojica fenomenálnych trubkárov – Francúz Erik Truffaz, Talian Paolo Raineri a Nór Arve Henriksen, ako aj dvojica celosvetovo rešpektovaných bubeníkov – Nemec Marco Minnemann a Maďar Gergő Borlai. Album s pracovným názvom „CALLS bude obsahovať úryvky Kollarových telefonátov s hudobníkmi a priateľmi počas tvorivého procesu. „Počas tvorby každého albumu si vytvorím okruh ľudí, s ktorými zdieľam svoje nápady,“ spomína Kollar. „Následne spolu telefonujeme a rozprávame sa o pocitoch z konkrétnej nahrávku a konceptu. Počas tvorby EP albumu Behind The Frozen Window, na ktorom spolu s dcérou čítame básne Valerija Kupku, som prechádza obdobím frustrácie. Jednotlivé básne som opakovane prehrával v snahe dospieť k čo najlepšiemu tvaru a práve tieto pochybnosti v rámci tvorivého procesu som zaznamenal.“ Album s unikátnym konceptom ponúkne pohľad do autorskej „kuchyne“, ako aj samotný proces vzniku umeleckého diela, rodiaceho sa z bolesti. Viac informácií, ako aj samotný vznik albumu a jeho výslednú podobu na digitálnych platformách či na fyzických nosičoch môžete do konca októbra podporiť na darcovskom portáli Donio.

 

 

Koncert Davida Kollara a Quasars Ensemble z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

Biele noci Davida Kollara
Biele noci Davida Kollara

 

 

Ďalšie články

Slovensko–nórska spolupráca na multižánrovej zvukovej ilúzii: Dávid Kollár vydal nový album „Illusion of a Separate World“
Slovenský gitarista a skladateľ Dávid Kollár má za sebou už niekoľko svetových spoluprác medzi...
Jazzové ceny sú rozdané. Ocenenie Esprit získal gitarista Dávid Kollár
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 14. septembra v ...
Jazzové marcové knižné extempore – tentokrát Slovenské
Po včerajšej knižnej nádielke by sa patrilo vyniesť čosi z domácej kuchyne. Menu možno nebude...
David Kollar a prepojenie nových svetov
   Festival CITY SOUNDS Bratislava, ktorý tento piatok a sobotu (23.–24. septembra)...
Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...