Po Štiavnici sa opäť rozoZvučí aj Modra

Po Štiavnici sa opäť rozoZvučí aj Modra
Peter Motyčka

Po minulotýždňovom podujatí Zvuk for Štiavnica sa v najbližších dňoch v podobnom duchu i ladení rozozvučí aj Modra. Od piatku 23. augusta do nedele 25. augusta budú viaceré modranské priestory dejiskom medzinárodného hudobného festivalu, ktorého komorné zameranie ponúka priestor talentovaným domácim umelcom. Nebudú však chýbať ani hostia zo zahraničia.

 

Piatkový večer prebehne v znamení klasickej hudby ako aj jazzu. Rešpektovaný slovenský klavirista Miloš Biháry sa s ľahkosťou a samozrejmosťou pohybuje na oboch frontoch. Opakovane sa predstavil ako sólista so Symfonickým orchestrom Konzervatória v Bratislave, so Symfonickým orchestrom Viva Musica! ale aj so Slovenskou filharmóniou. Už v roku 2012 založil kapelu Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers (spolu s basgitaristom Marekom Tarajom a bubeníkom Jurajom Davidom Rašim), ktorá získala ocenenia na domácich súťažiach a predstavila sa na mnohých hudobných festivaloch (Pódium mladých talentov Bratislavských jazzových dní). Pod krídlami Hudobného fondu vyšiel v roku 2019 album „Don't Worry Bihary“ jeho Jazz Funk Brothers Orchestra.

 

 

Prvý festivalový večer v sakrálnom priestore Evanjelického kostola nemeckého v Modre bude pokračovať jedinečnou a podmanivou fúziou jazzu a soulu v podobe slovenského dua Lash & Grey, ktoré v posledných rokoch zaznamenalo sériu úspechov na medzinárodnej hudobnej scéne. Vášeň a talent doviedli speváčku Kristínu Mihaľovú a gitaristu Jakuba Šedivého za krátky čas ďaleko a je jasné, že ich cesta je len na začiatku.


 

Sobota bude patriť srbskému duu Alice in WonderBand s nekonečnou vášňou pre „body music“ a „body percussion.“ Počas ich špeciálneho workshopu sa stanú osobnými sprievodcami do krajiny hudby, ktorú budú aktívni poslucháči tvoriť celým telom. Vo večerných hodinách sa predstavia Ana Vrbaški a Marko Dinjaški, ktorých životný štýl prináša hudbu v spojení s telom a prírodou. Ich predstavenia sú vibrujúce a rytmické, silné a energické. Sú križovatkou tanca, scénického pohybu a hudby. Sobotný program prebehne v priestoroch vynoveného Kaštieľa v Modre v rámci spolupráce s Malokarpatským osvetovým strediskom.

Na festivale Zvuk for Modra nebudú chýbať ani obľúbené hudobné raňajky. V sobotu a v nedeľu ráno sa v priestoroch Cuvée Modra predstavia dve talentované dámy: pesničkárka Eniesa a jazzová speváčka Lucia Lužinská.

Predpredaj: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/zvuk-for-modra-2024-2024-08-23/

FB udalosť: https://fb.me/e/3Wur1Z4sQ

 

 

Projekt Alice in Wonderband na Slovensku z verejných zdrojov podporil KULT MINOR - Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Festival Zvuk for Modra sa koná aj vďaka finančnej podpore z Bratislavského samosprávneho kraja a zo Soza a Sociálneho a kultúrneho fondu Soza.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

Po Štiavnici sa opäť rozoZvučí aj Modra
Po Štiavnici sa opäť rozoZvučí aj Modra

 

 

Ďalšie články

Poznáte toto Spojenie?
Skladateľ a multiinštrumentalista vo sfére ambientnej hudby – dramaturg, skladateľ, textár a...
Džezáky plné vďaky
Keď pred niekoľkými týždňami ohlásili Bratislavské jazzové dni program aktuálneho 49. ročníka,...
Pestrý a podnetný Jazz Prešov
Už viac ako tri desaťročia sa koncom októbra stretávajú v Šarišskej metropole priaznivci, aby si...
Neuveriteľné: Dave Holland, Zakir Hussain a Chris Potter spolu v Bratislave!
Už je tomu raz tak – priaznivci a vyznávači dobrej hudby zažívajú každoročne počas jesenných...