Galavečer Esprit vo vašich obývačkách. Sledujte live stream z odovzávania ocenení za najlepší slovenský jazzový album

Galavečer Esprit vo vašich obývačkách. Sledujte live stream z odovzávania ocenení za najlepší slovenský jazzový album
Peter Baláž

Slávnostný večer udeľovania cien ankety Esprit budete tento rok môcť sledovať z pohodlia svojich domovov. V stredu  30. septembra 2020 sa v bratislavskom Divadle Aréna dozvieme meno víťaza Hlavnej ceny odbornej poroty Esprit a každý z vás môže byť pri tom! Živý prenos z ceremónie a trojkoncertu sa bude vysielať priamo na portáli jazz.sk.

 

Album absolútneho víťaza Hlavnej ceny Esprit vyberá odborná porota, za Cenu verejnosti hlasovali fanúšikovia jazzu na najnavštevovanejšom slovenskom jazzovom portáli jazz.sk. Svojimi hlasmi ocenili album saxofonistu Nikolu Bankova, meno absolútneho víťaza Hlavnej ceny odobornej poroty Esprit však zaznie až priamo počas slávnostného večera s odovzdávaním cien Esprit. Ten sa uskutoční 30. septembra 2020 o 20.00 hod. Počas neho zažijú diváci bratislavského Divadla Aréna i fanúšikovia jazzu pri svojich online prijímačoch široký záber jazzového žánru vďaka koncertu troch z nominovaných zoskupení:

 

  • Nikola Bankov Band
  • Five Gentlemen & Miloš Stančík
  • Ľuboš Šrámek & his Nanosymphony

Saxofonista Nikola Bankov študuje na prestížnej The Royal Academy of Music v Dánsku, no svojmu remeslu sa priúčal aj na svetoznámej Berklee College of Music a Conservatorium van Amsterdam. Na jeho debutovom albume Bright Future môžete počuť originálne kompozície autora projektu, ktorý ich postupne zbieral od svojich šestnástich rokov. Ide o mix súčasného jazzu s elektronikou a efektami, čo vytvára čerstvý a moderný zvuk. Okrem dánskych spoluhráčov na albume nahrával aj svetoznámy hosť – tenor saxofonista Seamus Blake.

Kapela Five Gentlemen hrá hudbu známu ako Hot & Sweet Dance Music, ktorá znela v 20. až 30. rokoch minulého storočia. Na nominovanom albume Five Gentlemen present Jabbo Smith & Clarence Williams vzdávajú piati džentlmeni spolu s hosťami hold virtuóznemu trubkárovi Cladysovi "Jabbo" Smithovi a kapelníkovi, klaviristovi a spevákovi Clarencovi Williamsovi. Na nahrávke môžete počuť dobové nástroje tohto obdobia ako washboard, jug, či kazoo.

Skladateľ, aranžér, pedagóg a klavirista Ľuboš Šrámek pripravil nový autorský album, ktorý vznikal celý rok. CD Performances sa nahrávalo vo Viedni, v ďalekom New Yorku i v domácej Bratislave. Účinkuje na ňom viac ako dvadsať špičkových umelcov. Ak poznáte tvorbu ľuboša Šrámeka, možno bude pre vás jeho najnovšia nahrávka prekvapením. To isté ale platí aj v prípade, že sa s jeho skladateľským rukopisom stretávate po prvýkrát.

Live stream video budete môcť sledovať priamo na jazz.sk. Priamy prenos zo slávnostného večera bude vysielaný v rádiu Devín

Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť  Espirit s r.o. Hlavni partneri podujatia sú UniCredit, FPU, Crowdberry. Sošky ocenení pre Cenu verejnosti a Cenu odbornej poroty v tvare kontrabasu vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek.

 

Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO), ktorá združuje jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom tohto podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete.

 

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2019
Portál Jazz.sk vyhlasuje ôsmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Jazzové ceny sú rozdané. Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal klavirista Ľuboš Šrámek
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v stredu 30. septembra v ...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...