Jazzman týždňa: Louis Cole

Jazzman týždňa: Louis Cole
Radovan Baláž

Louis Cole je súčasný mladý skladateľ a hráč na bicie nástroje, ktorý sa preslávil najmä vďaka jeho projektu so speváčkou Genevieve Artadi, známemu ako KNOWER. Podľa Boba Mintzera je „vzorovým príkladom dnešného muzikanta“. Štýl jeho hudby je ťažké zaškatuľkovať do jedného žánru. Pohybuje sa na pomedzí elektroniky, jazz–funk–pop a 80´s chiptune music starých konzolových videohier, zatiaľ čo uplatňuje šialene rýchle tempá v jazzovej rytmickej sekcií. 10. augusta 2018 vydal nový album „Time“, na ktorom sa objavili aj veľké mená ako Brad Mehldau, či Thundercat.

Po skončení jazzového študijného programu na USC Thornton v roku 2009 založil kapelu Knower, s ktorou si rýchlo vybudoval meno na YouTube robením unikátnych pop coverov a vlastných piesní. Hudba tohto Los Angelského dua je charakteristická explozívnymi groovmi, farebnými harmóniami, ženskými vokálmi a širokou paletou elektro–akustických zvukových plôch. Knower spočiatku pracovali na niektorých Artadiných piesňach: „Zložili sme pár vecí, ktoré sa nám síce páčili, no neboli až tak uletené a mocné. Takže sme zašli ešte ďalej, experimentovali a dostali sa k novému levelu intenzity,“ vraví Cole. 

Ich videá v hojnom počte obsahujú hudobné a vizuálne sci-fi prvky videohier z 80. rokov. Cole sa priznáva k tomu, že hudba klasických Nintendových hier hrala dôležitú rolu v estetike kapely. „Táto hudba sa skutočne zaryla hlboko do útrob môjho detského mozgu, ktorý bol ešte vo vývoji. Je tam mnoho kreatívnych akordov, pekných melódií, hustého funkového groovu, modulácií, šialených midi trumpiet a veľa iných skvelých zvukov. Ešte aj dnes sa snažím zahrnúť tieto prvky do svojej hudby.“

Bob Mintzer, ktorý pôsobí ako garant jazzového odboru na USC Thornton, sa o Louisovi Coleovi vyjadril, že je „vzorovým príkladom dnešného muzikanta.“ „Píše a produkuje hudbu poznajúc technologické aspekty dokumentovania hudby po vizuálnej aj sonoristickej stránke, má širokú paletu vplyvov a silnú predstavu o hudobnom prejave.“ Ako bývalý absolvent tejto školy je Cole hrdý na rozsiahly prístup tejto školy k jazzu. Jeho dnešná hudba má základy v akademickom prostredí, ktorého študijné programy siahajú od big bandu až k novej experimentálnej a elektronickej hudbe, akú dnes robia Knower.  

V súčasnosti nedávno vydal skvelý, snivý album „Time“, na ktorom sa objavili mená ako Dennis Hamm, Brad Mehldau, Thundercat a jeho partnerka z Knower – Genevieve Artadi. Tento neobyčajný album  si môžete zadarmo vypočuť napríklad na Coleovom youtube kanáli.

 

Autor: Radovan Baláž

Zdroj: music.usc

 

 

Ďalšie články

Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Report: Juraj Griglák & Company feat. Poogie Bell v Nu Spirite
V kalendári už svieti apríl a jar stále v nedohľadne. Ešteže si jazzový fanúšik môže spríjemniť...
Bubeníci, pozor! Vzniká Drummers City
Naštvaní susedia? Polámané činely v premrznutých garážach? Bubeníci asi vedia, o čom hovorím....
Jazzman týždňa: Buddy Rich
Keď sa jazzového fajnšmekra opýtate na mená 10 najvýznamnejších jazzových bubeníkov, s veľkou...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...